Browncheese s polevou z lesného ovocia
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Upravený recept z knihy Cukráreň od Adriany Polákovej - trošku náročný na riady a čas, ale určite stojí za to.
Suroviny:
- Korpus:
- 180 g maslových bezlepkových sušienok
- 80 g zmäknutého masla
- Tmavá časť:
- 200 g čokolády na varenie (52 % kakaa)
- 100 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- 2 vajíčka
- 1 lyžica kakaa
- 3 lyžice múky Schär Mix C
- Svetlá časť:
- 200 g bielej čokolády
- 500 g mascarpone
- 250 g kyslej smotany
- 2 žĺtky
- Poleva:
- 2 hrnčeky mrazeného ovocia (maliny, lesné ovocie, čo máte)
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
Postup:
Korpus:
Sušienky zomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom. Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, (ja som natrela palmarinom) a vyrobíme aj asi 1 cm okraj.
Ovocná poleva:
Ovocie s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vnikla hladá omáčka - prepasírujeme asi len tri lyžice, zvyšok necháme aj s kúskami ovocia na poliatie.
Browncheese:
Čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli. Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka. Na záver primiešame kakao a po častiach aj múku.
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtky. Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu.
Na pripravený korpus rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu. Na vrch dáme 3 lyžice ovocnej prepasírovanej polevy a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená).
Browncheese pečieme v predhriatej rúre pri 170 C asi 50 minút. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred trochu trasľavý. Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť.
Browncheese podávame preliaty ovocnou polevou.
Pridal(a): zuzanab