Broskyňová torta Charlotte
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Je to delikateska i pre ľudí bez celiakie.
Suroviny:
- Na roládu:
- 5 vajec, 150 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 100 g múky Promix PK, 50 g Solamilu, 1 ľahko okopistá lyžička prášku do pečiva.
- Na piškótový korpus:
- 3 vajcia, 90g cukru, 80g múky Promix PK, 30g Solamilu, 1 rovná lyžička prášku do pečiva.
- Náplň:
- 250 g čerstvých alebo konzervovaných broskýň, 8 plátkov bielej želatiny, šťava z 1 citrónu, 125g ľuboboľného bieleho vína, 2cl rumu, 75g cukru, 600g smotany na šľahanie, 2 lyžičky stužovača šľahačky
- Ďalej:
- Cukor na posypanie, 1 fľaša broskyňového džemu, 2-3 pol. lyžice chuťovo neutrálneho oleja, 1 lyžica práškového cukru.
Postup:
Na piškótovú roládu dáme vajcia, 5 lyžíc studenej vody, cukor, vanilkový cukor a soľ dáme do vysokej misky a šľaháme ručným šľahačom 7 minút do vzdušnej peny. Premiešame múku, cukor a prášok do pečiva, preosejeme na penu a voľne vmiešame. Hmotu rozotrieme na veľký plech vyložený papierom na pečenie.
Teplota pečenia: el. rúra predhriata na 200 °C, teplovzdušná na 180 °C, plyn na stupeň 3.
Doba pečenia: 10 – 12 minút.
Po upečení korpus vyklopíme na utierku posypanou práškovým cukrom, necháme krátko odpariť, papier ľahko potrieme studenou vodou a opatrne stiahneme, zrolujeme.
Z prísad na piškótový korpus vypracujeme cesto tak, ako je vyššie opísané a dáme do tortovej formy s priemerom cca 26 cm vyloženej papierom na pečenie alebo potretej tukom.
Doba pečenia: asi 20 minút pri rovnakej teplote.
Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Broskyňový džem hladko natrieme na rozbalený roládový plát. Pomocou utierky znovu zarolujeme a necháme vychladnúť. Nakrájame na 1 cm kolieska. Misu s priemerom cca 26 cm potrieme olejom, posypeme práškovým cukrom a vyložíme piškótovými roládičkami. Broskyne olúpeme, vykostíme a nakrájame na kocky.
Želatínu namočíme do studenej vody na 10 minút. Citrónovú šťavu zmiešame s vínom a rumom a zľahka zahrejeme. Pridáme cukor a miešame, kým sa cukor rozpustí. Želatínu rozpustíme v tejto tekutine. Vyšľaháme smotanu so stužovačom a pridáme do nej broskyne. Želatínovú zmes najprv zmiešame so 6 lyžicami šľahačkového krému a až potom túto zmes vmiešame do zvyšnej šľahačky. Vínny krém dáme do misy s roládkami a zakryjeme piškótovým korpusom. Misku s tortou prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke tak cca 4-5 hodín. Pred podávaním tortu vyklopíme na podnos a krájame na kúsky.
Pridal(a): lumika1