pridané 24.5.2022 o 13:29 prečítané 462x

Bezlepkový tvarohovo-čučoriedkový koláč s mandľovou posýpkou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Čučoriedky sú ovocie v našich končinách celoročne dostupné. Nielenže výborne chutia, ale obsahujú napríklad vo veľkom množstve vitamín C, B6, železo, horčík a karotén. Ich modré farbivo antokyán má antioxidačné účinky. Dnes vám predstavujeme recept na tvarohový koláč bez lepku, ktorý je plný tohto zdravého a chutného ovocia. S voňavou krémovou plnkou a chrumkavou mandľovou posýpkou na povrchu si ho zamilujete na prvé ochutnanie nielen vy, ale aj vaše deti.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na krehké cesto:
  • 300 g Promix UNI alebo PK alebo PK špeciál + na pomúčenie dosky
  • 90 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 1 balíček kypriaceho prášku bez lepku
  • Štipka soli
  • Na tvarohovú plnku:
  • 400 g mäkkého krémového tvarohu
  • 3 vajcia
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 60 g rozpusteného masla
  • 100 ml vaječného likéru
  • 150 ml mlieka
  • 60 g Promix UNI
  • 1 ½ PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 100 g práškového cukru
  • 350 g čerstvých čučoriedok
  • 3 PL čučoriedkového lekváru (alebo z čiernych ríbezlí)
  • Na mandľovú posýpku:
  • 60 g mandľovej múky (alebo nasekaných mandlí)
  • 40 g Promix UNI
  • 50 g studeného masla
  • 50 g práškového alebo krupicového cukru

Postup:

Pripravíme si krehké cesto. V mise spolu vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovou pastou na hladký krém. Po jednom pridávame vajcia a dôkladne ich zapracujeme do zmesi. Postupne pridávame preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré vyformujeme do gule a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme odležať do chladničky aspoň na 30 minút, pokojne však aj na dlhšie.
Kým cesto odpočíva v chlade, pripravíme si tvarohovú plnku. Vanilkový cukor vyšľaháme so žĺtkami a s tvarohom. Pridáme maslo, vaječný likér, mlieko, múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Dobre všetko premiešame gumenou varechou. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme sneh, ktorý postupne zapracujeme do tvarohovej hmoty.
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a preložíme na plech s rozmermi približne 25x40 cm. Cesto ešte prstami poroztláčame ku okrajom, aby bolo rovnomerne rozložené po celom plechu (cesto nevyvyšujeme po bokoch plechu). Trochu ho popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút pri teplote 175 °C.
Predpečené cesto z rúry vyberieme, potrieme čučoriedkovým alebo ríbezľovým lekvárom, na ktorý rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Na vrch poukladáme, prípadne trochu pozatláčame do plnky umyté a dôkladne osušené čučoriedky. Vrch koláča posypeme mandľovou mrveničkou. Tú si pripravíme ručným zmiešaním všetkých prísad. Medzi prstami miesime suroviny, až kým sa nevytvorí sypká mrvenička.
Koláč vložíme naspäť do rúry, zvýšime teplotu na 190 °C a pečieme ešte asi 20 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť, a potom odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Vychladený dezert nakrájame na štvorce alebo malé obdĺžniky a pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.