pridané 1.2.2023 o 14:33 prečítané 216x

Bezlepkový štedrák

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny 30 Min

Náročnosť

náročná

Kto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo zvanom štedrák. Je naozaj štedrý svojím zložením - plný dobrého maku, orechov, tvarohu a voňavého ríbezľového alebo slivkového lekváru naozaj aj zasýti. My sme ho upiekli v bezlepkovej verzii z našej múky Promix Alfa vhodnej práve na kysnuté cestá. Skúste si ho pripraviť aj vy a obohatiť ním váš štedrovečerný slávnostný stôl.

Suroviny:

  • Cesto:
  • 750 g Promix Alfa + na pomúčenie dosky a vysypanie formy
  • ¾ kocky čerstvého droždia (30 g)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 525 ml teplého mlieka
  • 75 g Palmarínu na pečenie izbovej teploty
  • ½ ČL soli
  • 3 PL kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • Trocha citrónovej kôry
  • Na makovú plnku:
  • 1 balenie maku zmiešaného s cukrom (200 g)
  • 200 ml mlieka
  • 10 g masla
  • 1 vanilk. cukor
  • trocha citr. kôry
  • Na orechovú plnku:
  • 1 balenie mletých orechov zmiešaných s cukrom (200 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 ml vriacej vody
  • 30 g Novalim strúhanky bezgluténovej
  • trochu citr. kôry
  • Na tvarohovú plnku:
  • 300 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 žĺtky
  • sneh z 2 bielkov
  • 80 g prášk. cukru
  • 1 vanilk. cukor
  • 80 g masla,
  • citr. kôra
  • lekvár z čiernych ríbezlí alebo sliviek
  • trochu masla na vymastenie formy
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Z odmeraného teplého mlieka odoberieme 150 ml, rozmrvíme doň droždie, pridáme 2 ČL z odváženého cukru a rozmiešame. Necháme postáť, kým sa vytvorí kvások. Trvá to asi 10 minút.
Do veľkej misy dáme preosiatu múku, cukor, zvyšok teplého (nie horúceho) mlieka, kyslú smotanu, vajcia, soľ, Palmarín a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme hotový kvások a najprv premiešame varechou. Potom hnietime aspoň 10 minút, aby vzniklo hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Povrch cesta posypeme troškou múky a prikryjeme čistou utierkou. Takto necháme kysnúť asi hodinu, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú zmiešame všetky sypké suroviny a kôru z citróna a zalejeme všetko vriacim mliekom. Dobre premiešame. Orechovú pripravíme podobne. Všetko spolu zalejeme vriacou vodou a premiešame. Na tvarohovú najprv zmiešame tvaroh, oba cukry, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh.
Vykysnuté cesto premiesime ručne na pomúčenej pracovnej doske, vytvarujeme do bochníka a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Hlbšiu okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Postupne jednotlivé časti cesta rozvaľkáme približne na veľkosť formy. Na spodok formy prenesieme prvú časť cesta, prstami roztlačíme po celom spodku formy a na ňu rozotrieme ovocný lekvár. Pridáme druhú časť cesta, na to makovú plnku. Na tretiu časť cesta nanesieme plnku orechovú a na štvrtú pôjde tvarohová náplň.
Poslednú časť cesta si tiež rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm. Tie poukladáme do mriežky na vrch koláča. Cesto z vrchu aj z bokov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 45 minút, kým je povrch koláča zlatistý. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.



Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.