Bezlepkový štedrák
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Kto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo zvanom štedrák. Je naozaj štedrý svojím zložením - plný dobrého maku, orechov, tvarohu a voňavého ríbezľového alebo slivkového lekváru naozaj aj zasýti. My sme ho upiekli v bezlepkovej verzii z našej múky Promix Alfa vhodnej práve na kysnuté cestá. Skúste si ho pripraviť aj vy a obohatiť ním váš štedrovečerný slávnostný stôl.
Suroviny:
- Cesto:
- 750 g Promix Alfa + na pomúčenie dosky a vysypanie formy
- ¾ kocky čerstvého droždia (30 g)
- 90 g kryštálového cukru
- 525 ml teplého mlieka
- 75 g Palmarínu na pečenie izbovej teploty
- ½ ČL soli
- 3 PL kyslej smotany
- 2 vajcia
- Trocha citrónovej kôry
- Na makovú plnku:
- 1 balenie maku zmiešaného s cukrom (200 g)
- 200 ml mlieka
- 10 g masla
- 1 vanilk. cukor
- trocha citr. kôry
- Na orechovú plnku:
- 1 balenie mletých orechov zmiešaných s cukrom (200 g)
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml vriacej vody
- 30 g Novalim strúhanky bezgluténovej
- trochu citr. kôry
- Na tvarohovú plnku:
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtky
- sneh z 2 bielkov
- 80 g prášk. cukru
- 1 vanilk. cukor
- 80 g masla,
- citr. kôra
- lekvár z čiernych ríbezlí alebo sliviek
- trochu masla na vymastenie formy
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Z odmeraného teplého mlieka odoberieme 150 ml, rozmrvíme doň droždie, pridáme 2 ČL z odváženého cukru a rozmiešame. Necháme postáť, kým sa vytvorí kvások. Trvá to asi 10 minút.
Do veľkej misy dáme preosiatu múku, cukor, zvyšok teplého (nie horúceho) mlieka, kyslú smotanu, vajcia, soľ, Palmarín a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme hotový kvások a najprv premiešame varechou. Potom hnietime aspoň 10 minút, aby vzniklo hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Povrch cesta posypeme troškou múky a prikryjeme čistou utierkou. Takto necháme kysnúť asi hodinu, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú zmiešame všetky sypké suroviny a kôru z citróna a zalejeme všetko vriacim mliekom. Dobre premiešame. Orechovú pripravíme podobne. Všetko spolu zalejeme vriacou vodou a premiešame. Na tvarohovú najprv zmiešame tvaroh, oba cukry, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh.
Vykysnuté cesto premiesime ručne na pomúčenej pracovnej doske, vytvarujeme do bochníka a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Hlbšiu okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Postupne jednotlivé časti cesta rozvaľkáme približne na veľkosť formy. Na spodok formy prenesieme prvú časť cesta, prstami roztlačíme po celom spodku formy a na ňu rozotrieme ovocný lekvár. Pridáme druhú časť cesta, na to makovú plnku. Na tretiu časť cesta nanesieme plnku orechovú a na štvrtú pôjde tvarohová náplň.
Poslednú časť cesta si tiež rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm. Tie poukladáme do mriežky na vrch koláča. Cesto z vrchu aj z bokov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 45 minút, kým je povrch koláča zlatistý. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK