pridané 4.4.2013 o 21:55 prečítané 7042x
Bezlepkový staročeský perník.
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Trvanlivý, chutný, zdravý, bezmliečny, bezlepkový, je chutný aj po týždni.
Suroviny:
- 200 g zmesi sušeného ovocia (napr.ďatle, figy, marhule, hrozienka, brusnice + prípadne posekané rôzne oriešky)
- 1 dl umu na namočenie
- 400 g múky Mix C (firma Schär)
- 200 g medu
- 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny ( Dr. Oetker)
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1 polievková lyžica perníkového korenia
- štipka soli
- citrónová kôra
- 2,5 – 3 Dl mlieka (ja som dala ryžový nápoj zajíc – bezmliečna varianta)
- 100 ml oleja
- 1 vajce
- maslo s umom na potretie,
- džem na vrch perníka podľa chuti a obsahu kuchyne, najlepšie - domáci,
- čokoláda na polevu (použila som 53%-nú Callebaut rozpustenú s kokosovým tukom v pomere cca 3:1/100g čokolády a 30 g tuku)
Postup:
Sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky a najlepšie cez noc necháme namočené v ume.
V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, kakao, korenie, citrónovú kôru, štipku soli, prilejeme mlieko, olej a pridáme med a vajce. Všetko spolu dôkladne premiešame, vmiešame scedené sušené ovocie a vylejeme na vymastený plech.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút.
Po upečení ešte teplý perník potrieme prepusteným maslom s rumom.
Necháme vychladnúť, potrieme džemom a čokoládovou polevou, pokrájame na kocky a podávame so šľahačkou (bezmliečna varianta:kokosový krém na šľahanie).
Pridal(a): Maruška