Bezlepkový piškótový koláč s ovocím
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Nadýchaný bezlepkový piškótový koláč si môžete kedykoľvek za pár minút upiecť aj vy doma. Stačí, ak máte po ruke našu bezlepkovú múku Novalim PK špeciál, ktorá je najvhodnejšia na koláče, korpusy, piškótové cestá, trené cestá a vôbec, akékoľvek pečivá. Navyše, táto múka je bez laktózy aj bez sóje.
Suroviny:
- Na cesto:
- 5 vajec
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
- Kôra z 1 bio citróna
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 7 PL múky Novalim Promix PK špeciál
- Na plnku:
- 500 g nízkotučného krémového tvarohu
- 250 ml šľahačky
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Šťava z 1 citróna
- 5 plátkov želatíny
- Asi 250 g čerstvých jahôd
Postup:
Vajcia šľaháme na vysokých otáčkach spolu s kryštálovým cukrom do nadýchanej bledej peny. Potom pridáme vanilku, kôru z citróna a premiešame.
Múku spolu s kypriacim práškom postupne preosievame na vaječnú zmes a gumenou varechou ich zľahka vmiešavame. Snažíme sa udržať v zmesi čo najviac objemu a vzduchu, aby ostala nadýchaná.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 12 minút, kým je na povrchu na dotyk pevné. Vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť.
Plátky želatíny namočíme do vody. Tvaroh vyšľaháme s cukrom, vanilkou a citrónom do krémova. V osobitnej nádobe vyšľaháme šľahačku do tuha.
Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme spolu s dvomi lyžicami tvarohovej zmesi do malého kastrólika a za občasného miešania na slabej teplote zahrievame, až kým sa želatína úplne nerozpustí. Potom túto zmes vlejeme späť do tvarohovej zmesi a premiešame.
Gumenou varechou primiešame šľahačku a na kúsky nakrájané jahody.
Upečený plát cesta rozdelíme na polovicu, na spodný plát nanesieme plnku a opatrne ho prikryjeme druhou polovicou cesta. Necháme v chlade pár hodín, kým plnka nestuhne.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a ozdobíme čerstvými jahodami alebo iným ovocím.
Pridal(a): NovalimSK