Bezlepkový orechový koláč so slaným karamelom
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Chcete si zamaškrtiť, ale zdravšie a bez výčitiek? Tak ste na správnej adrese. Náš recept na orechový koláč bez lepku so slaným karamelom je stvorený práve pre vás. V jeho ingredienciách nájdete pohánku, vlašské orechy, strúhanú mrkvu, jablkové pyré či dokonca aj ľanové semiačka. Doplnený slaným karamelom chutí naozaj fantasticky. U nás sa za ním len-tak zaprášilo. Vyskúšajte ho aj vy.
Suroviny:
- 50 g Promix PK alebo PK špeciál
- 50 g Novalim pohánkovej múky
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 50 g nastrúhanej mrkvy
- 2 PL mletých ľanových semiačok
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2-3 PL jablkového pyré
- 1 vajce
- 70 g trstinového cukru
- 3 PL kokosového oleja
- 100 ml mandľového mlieka
- 4 PL slaného karamelu (môže byť aj kúpený)
- Štipka soli
- Nasekaná čokoláda
- Na ozdobu:
- Maliny
- Lístky čerstvej mäty
Postup:
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, kokosový olej a pridáme cukor. Všetko spolu zahrievame, až kým sa cukor nerozpustí. V mise si vyšľaháme mixérom vajce spolu so štipkou soli, prilejeme vychladnuté mlieko s olejom a rozpusteným cukrom a do zmesi ešte pridáme jablkové pyré a vanilínový cukor.
V inej miske si zmiešame múky, sódu bikarbónu, postrúhanú mrkvu, ľanové semiačka a nasekané orechy. Prilejeme tekutú zmes a gumenou varechou vypracujeme kompaktné cesto.
Menší plech s rozmermi približne 20 x 25 cm vymastíme a vysypeme múkou, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Cesto doň vylejeme, uhladíme a na vrch dáme slaný karamel (môžeme ho dávať po lyžičkách, nevadí keď je stuhnutý, pri pečení sa roztopí a roztečie po povrchu koláča). Posypeme nasekanou čokoládou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme na 200 stupňov približne 25 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť, a potom nakrájame na kocky. Ozdobíme malinami a lístkami čerstvej mäty. Hodí sa k nemu aj vanilková zmrzlina alebo šľahačka.
Pridal(a): NovalimSK