Bezlepkový jablkovo - orechový závin so škoricou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na jeseň sa oplatí piecť zo sezónnych plodín ako mak, orechy, slivky či jablká. Aj náš recept na bezlepkový závin, ktorý sme si dnes upiekli, využíva práve niektoré z týchto surovín. Krehké domáce lístkové cesto bez lepku s plnkou z vlašských orechov, jabĺk a škorice vám bude rozvoniavať po celom dome. Čo poviete, pustíte sa do pečenia?
Suroviny:
- Na lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na poprášenie dosky
- 125 g krémového tvarohu
- 125 g studeného masla
- Štipka soli
- Na plnku:
- Na jemno nasekané vlašské orechy
- 2 väčšie jablká
- Mletá škorica
- Krupicový cukor
- ½ balíčka vanilínového cukru
- Maslo (nemusí byť)
- Na dokončenie:
- Vajce na potretie
- Brusnicový, ríbezľový alebo malinový lekvár so šľahačkou na podávanie
- Maliny a lístky mäty na ozdobu
Postup:
Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Vychladené cesto vyvaľkáme priamo na pomúčenom papieri na pečenie do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm. Posypeme orechami, očistenými a postrúhanými jablkami, obomi cukrami a škoricou. Môžeme pridať aj zopár tenkých plátkov masla (cesto je však dosť mastné, takže tento krok môžeme aj vynechať).
Pomocou papiera na pečenie zrolujeme cesto s plnkou do závinu a dobre pritlačíme k sebe, aby sa plnka nevysypala. Prenesieme na plech aj s papierom. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 25 minút do zlatista.
Upečený závin pokropíme trochou vody, aby zostal vláčny a necháme mierne vychladnúť. Podávame ho však ešte teplý s ovocným lekvárom a šľahačkou. Zdobíme malinami a lístkami mäty.
Pridal(a): NovalimSK