Bezlepkový čokoládový koláč s lesným ovocím
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na bezlepkový čokoládový koláč s lesným ovocím nebudete potrebovať takmer žiadnu múku. Prekvapí vás, aký je chutný a šťavnatý a najmä milovníci silnej čokoládovej chuti si prídu na svoje.
Suroviny:
- Na cesto:
- 6 bielkov
- 120 g krupicového cukru
- 120 g práškového cukru + na posypanie
- 80 g najemno pomletých mandlí alebo mandľovej múky
- 80g nasekaných mandlí
- 40 g Novalim ryžovej múky
- 40 g kakaa
- 40 g nasekanej horkej čokolády (aspoň 60%)
- Štipka soli
- Na ovocnú náplň:
- 220 g lesného ovocia (čučoriedky. maliny, černice, ríbezle – môžu byť aj mrazené)
- 40 g krupicového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup:
Najprv si pripravíme ovocnú náplň. Ovocie s cukrom a vanilkovým extraktom dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Necháme 2-3 minúty prevariť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme cesto. Vo väčšej mise si z bielkov a soli vyšľaháme polotuhý sneh, potom pridáme krupicový cukor a šľaháme ďalej, kým sa cukor v snehu nerozpustí. Sneh by mal byť lesklý.
Postupne potom pridávame všetky ostatné suroviny, pričom kakao a práškový cukor preosejeme a jemne ich gumenou varechou vmiešavame do snehu.
Tortovú formu s priemerom 18-20 cm vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej polovicu cesta. Na to uložíme vychladenú a scedenú ovocnú zmes a nakoniec prikryjeme druhou polovicou cesta. Povrch uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme približne 35-40 minút. Upečený bezlepkový čokoládový koláč necháme aspoň 30 minút vychladnúť, kým ho vyberieme z formy. Nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK