Bezlepkový brownie s čokoládovými kúskami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Pre milovníkov čokolády tu máme recept na poctivý bezlepkový brownie s kúskami čokolády. Jeho príprava je jednoduchá a chutiť bude malým aj veľkým. My sme si klasický brownie vylepšili ešte kúskami čokolády, ale pokojne doň pridajte aj orechy alebo ovocie.
Suroviny:
- 60 g Promix UNI múka bezgluténová
- 170 g mäkké maslo
- 100 g + ešte za hrsť na dokončenie
- horká čokoláda nalámaná na kúsky
- 200 g kryštálový cukor
- 1 ČL vanilkový extrakt alebo mletá vanilka
- štipka soli
- 3 ks
- vajcia
- 40 g práškové holandské kakao
Postup:
Najprv si predhrejeme rúru na 170 stupňov. Plech jemne vymastíme a vystelieme papierom na pečenie tak, aby presahoval cez okraj plechu. Na túto dávku sme použili menší plech s rozmermi približne 20x25 cm.
Maslo dáme do panvice a na strednom stupni ohrievame 3-5 minút, až kým nebuble, nesfarbí sa trochu dozlata a nezačne mať jemne orechovú vôňu. Pozor, aby sa nepripálilo. Do veľkej misy nalámeme čokoládu, zalejeme ju roztopeným maslom a po minúte dobre premiešame metličkou. Kým je zmes ešte teplá, vmiešame cukor a vanilku, potom vajíčka a soľ.
No a nakoniec do zmesi preosejme kakaový prášok a bezgluténovú múku Promix UNI (môžeme alternatívne použiť aj Promix PK alebo PK špeciál). Zamiešame vareškou tak, aby sa suché a mokré prísady prepojili. Napokon ešte vmiešame nasekané čokoládové kúsky a celú zmes nalejeme na pripravený plech.
Brownie pečieme asi 30-40 min na 170 stupňoch. Koláč na povrchu popraská, ale to je úplne v poriadku. Správne upečený brownie má povrch upečený a jemne popraskaný a vo vnútri je šťavnatý a hutný.
Pridal(a): NovalimSK