Bezlepkové Tiramisu s pohánkou a malinami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Patrí Tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z mascarpone a kakao sú priam neodolateľnou kombináciou. My sme mu dnes ale dali trochu nový šat. Namiesto piškót sme si pripravili jemné piškótové cesto z našej zmesi Promix PK a pridali sme aj pohánkovú múku. Vyšľahali sme si originálny krém zo žĺtkov, cukru, mascarpone a šľahačky. Šťavnaté maliny dodali dezertu netradičnú ovocnú príchuť. Čo poviete, vyskúšate ho aj vy?
Suroviny:
- Na piškótové cesto:
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 80 g Promix PK alebo PK špeciál
- 40 g Novalim pohánkovej múky
- Trocha citrónovej kôry
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 PL vlažnej vody
- Štipka soli
- Na krém:
- 5 žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 450 g mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie
- Na dokončenie:
- 100 - 150 ml kvalitnej uvarenej kávy
- Maliny
- Kakaový prášok
- Lístky mäty na ozdobu
Postup:
Pripravíme si piškótové cesto s pohánkou. Žĺtky oddelíme od bielkov. V mise vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami, citrónovou kôrou a vodou do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme samostatne so štipkou soli. Do žĺtkovej peny pomaly gumenou varechou zapracujeme preosiaty Promix a pohánkovú múku. Nakoniec primiešame aj sneh z bielkov. Miešame veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali vzduch. Cesto bude potom nadýchanejšie.
Do plechu s rozmermi 20x30 cm, vystlaným papierom na pečenie, vylejeme cesto a uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 °C.
Medzitým si pripravíme krém. Vo vodnom kúpeli v ohňovzdornej mise metličkou alebo elektrickým ručným mixérom šľaháme žĺtky s cukrom do hustého krému. Necháme vychladnúť, potom primiešame mierne prešľahané mascarpone. Nakoniec opatrne vmiešame aj vyšľahanú smotanu.
Upečené a vychladnuté cesto zbavíme papiera na pečenie a pozdĺž ho prekrojíme na dve rovnaké časti. Vrchnú časť odložíme bokom a spodnú najprv pokvapkáme vychladnutou kávou. Potom nanesieme ⅔ krému, do ktorého zatlačíme umyté a osušené maliny. Prikryjeme vrchnou časťou cesta, ktorú opäť pokvapkáme kávou a potrieme zvyšnou tretinou krému. Dáme chladiť aspoň na tri hodiny, pokojne však aj cez noc.
Vychladený koláč posypeme kakaovým práškom a nakrájame na kocky. Každý kúsok ozdobíme malinami a mätovými lístkami.
Pridal(a): NovalimSK