pridané 21.9.2023 o 10:39 prečítané 210x

Bezlepkové Tiramisu s pohánkou a malinami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Patrí Tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z mascarpone a kakao sú priam neodolateľnou kombináciou. My sme mu dnes ale dali trochu nový šat. Namiesto piškót sme si pripravili jemné piškótové cesto z našej zmesi Promix PK a pridali sme aj pohánkovú múku. Vyšľahali sme si originálny krém zo žĺtkov, cukru, mascarpone a šľahačky. Šťavnaté maliny dodali dezertu netradičnú ovocnú príchuť. Čo poviete, vyskúšate ho aj vy?

Suroviny:

  • Na piškótové cesto:
  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 80 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 40 g Novalim pohánkovej múky
  • Trocha citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 PL vlažnej vody
  • Štipka soli
  • Na krém:
  • 5 žĺtkov
  • 100 g krupicového cukru
  • 450 g mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • Na dokončenie:
  • 100 - 150 ml kvalitnej uvarenej kávy
  • Maliny
  • Kakaový prášok
  • Lístky mäty na ozdobu

Postup:

Pripravíme si piškótové cesto s pohánkou. Žĺtky oddelíme od bielkov. V mise vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami, citrónovou kôrou a vodou do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme samostatne so štipkou soli. Do žĺtkovej peny pomaly gumenou varechou zapracujeme preosiaty Promix a pohánkovú múku. Nakoniec primiešame aj sneh z bielkov. Miešame veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali vzduch. Cesto bude potom nadýchanejšie.
Do plechu s rozmermi 20x30 cm, vystlaným papierom na pečenie, vylejeme cesto a uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 °C.
Medzitým si pripravíme krém. Vo vodnom kúpeli v ohňovzdornej mise metličkou alebo elektrickým ručným mixérom šľaháme žĺtky s cukrom do hustého krému. Necháme vychladnúť, potom primiešame mierne prešľahané mascarpone. Nakoniec opatrne vmiešame aj vyšľahanú smotanu.
Upečené a vychladnuté cesto zbavíme papiera na pečenie a pozdĺž ho prekrojíme na dve rovnaké časti. Vrchnú časť odložíme bokom a spodnú najprv pokvapkáme vychladnutou kávou. Potom nanesieme ⅔ krému, do ktorého zatlačíme umyté a osušené maliny. Prikryjeme vrchnou časťou cesta, ktorú opäť pokvapkáme kávou a potrieme zvyšnou tretinou krému. Dáme chladiť aspoň na tri hodiny, pokojne však aj cez noc.
Vychladený koláč posypeme kakaovým práškom a nakrájame na kocky. Každý kúsok ozdobíme malinami a mätovými lístkami.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.