Bezlepkové šamrole
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové lístkové cesto zvládne podľa nášho super receptu každý, aj úplný začiatočník. Nebojte sa, recept je jednoduchý, rýchly a lístkové cesto sa vám zaručene vydarí. Môžete z neho napiecť drobné lístkové koláčiky na slano alebo sladko, šamrolky, môžete ho použiť ako základ na quiche (kiš) – zeleninový slaný koláč alebo rôzne sladké lístkové dezerty. Možností je mnoho, je len na vás, akú si vyberiete.
Suroviny:
- 125 g bezgluténovej múky Promix UNI
- 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
- 125 g masla
- štipka soli
- Plnka:
- 250 ml šľahačky
- 2 PL práškového cukru
- 1 vajce na potretie
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.
Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.
Z lístkového cesta vyvaľkáme tenký obdĺžnik. Radielkom ho nakrájame na 1-1.5 cm hrubé pásy, ktoré namotávame na šamrolové rúrky. Vajíčkom potreté šamrolky pečieme v rozohriatej rúre na 190 supňoch asi 15 minút do zlatohneda (menšie šamrole potrebujú kratší čas pečenia, väčšie dlhší, odporúčame riadiť sa sfarbením šamroliek na povrchu). Upečené a vychladnuté šamrolky plníme vyšľahanou šľahačkou s cukrom.
Pridal(a): NovalimSK