Bezlepkové muffiny z červenej repy
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Verili by ste, že bezlepkové muffiny sa dajú upiecť aj z cesta, v ktorom je hlavnou surovinou varená červená repa – cvikla? Máme pre vás presne takýto recept! Muffiny z červenej repy sú nádherne červené, lahodné a chutné. Vďaka zmesi korenín majú nádhernú jesennú vôňu a chuť. Poďte ich vyskúsať, náš recept už na vás čaká.
Suroviny:
- Na cesto:
- 250 g uvarenej cvikle – červenej repy
- 10 g čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL mletej vanilky (alebo zrnká z jedného vanilkového lusku)
- 60 g jemne mletej kukuričnej múky Novalim
- 2 ČL kypriaceho prášku z vínneho kameňa (alebo bezlepkového kypriaceho prášku)
- Pol ČL mletej škorice
- 70 g mletých vlašských orechov (môžu byť aj mandle)
- Šťava a kôra z 1 citróna
- 2 vajcia
- 70 g trstinového cukru
- 70 ml olivového oleja
- Na polevu a ozdobenie:
- 100 g práškového cukru
- 3 ČL citrónovej šťavy
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do muffinovej formy dáme papieriky na muffiny.
Uvarené cvikle ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a ponorným mixérom zmixujeme na pyré. Pridáme nastrúhaný zázvor, vanilku, kukuričnú múku Novalim, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú šťavu a kôru a orechy. Všetko dobre premiešame.
V inej mise vyšľaháme do penista trstinový cukor so žĺtkami a postupne primiešavame cviklovú zmes.
Nakoniec vyšľaháme bielky do tuha a gumenou varechou ich jemne vmiešame do pripravenej zmesi.
Pripravené cesto naporcujeme do muffinových košíčkov. Bezlepkové muffiny z cviklového cesta pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu.
Po dopečení ich ešte teplé polejeme citrónovo cukrovou polevou.
Na polevu vymiešame dohladka preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu.
Muffiny necháme vychladnúť, čím aj poleva pekne zaschne.
Pridal(a): NovalimSK