pridané 25.7.2018 o 11:09 prečítané 4679x

Bezlepkové maslové croissanty

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

Viac ako 2 Hod 30 Min

Náročnosť

ľahká

Pľundrové cesto na croisanttyplnené nugátom, džemom, škoricou alebo neplnené maslové

Suroviny:

  • 250 ml mlieko / voda
  • 50 g cukor
  • 15 g droždie
  • 300 g bezlepková múčna zmes Bakery mix Liana
  • 250 g maslo
  • 1 vajce na potretie
  • Plnka:
  • nutela, džem, škoricový cukor Liana

Postup:

1. Zmiešame teplé mlieko/vodu s cukrom a droždím a necháme vykvasiť.
2. Do misky dáme zmes Bakery mix, pripravený kvások, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do mrazničky na 30 min.
3. Pomúčime podložku zmesou Bakery mix a cesto rozvaľkáme, do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla do tvaru štvorca tak, aby nám okraje ostali prázdne.
4. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a opäť poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Dáme do mrazničky na cca 15 minút.
5. Znova prevaľkáme a poprekladáme do štvorca, postup zopakujeme ešte 3x.
6. Pre ešte dokonalejšie croisantty môžeme cesto pred každým vaľkaním vložiť na 15 minút do mrazničky.
7. Cesto vyvaľkáme viac do šírky a narežeme na 25 cm vysoké trojuholníky, ktoré zvinieme do rožtekov.
8. Ak chceme plnené croisantty, tak na širší koniec trojuholníks dáme lyžičku nutely alebo džemu a zvinieme do tvaru rožteka. Okraje pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla.
9. Ak máme chuť na škoricové croisantty tak potreieme celý trojuholník trochou vody, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rožteka.
10. Uložíme na plech vystlaný paierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka/vody.
11. Necháme 1 - 1,5 h na teplom mieste podkysnúť.
12. Pred pečením potrieme opäť rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry pri teplote 180-200 st 15 -20 minút upiecť dozlatista.
13. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.

Z uvedenej dávky pripravíme cca 20 ks malých alebo 12 ks veľkých croisanttov. Upečené a vychladnuté croisantty môžeme nechať aj zamraziť a rozmraziť krátko pred konzumáciou.

S cestom sa pracujeme dobre, nelepí sa a môžeme ho použiť na viacero variácií ako je štrúdľa, lístkové šatôčky. Po upečení je lahodné a krehké.

Pridal(a): Michaela66

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.