Bezlepkové maslové croissanty
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Pľundrové cesto na croisanttyplnené nugátom, džemom, škoricou alebo neplnené maslové
Suroviny:
- 250 ml mlieko / voda
- 50 g cukor
- 15 g droždie
- 300 g bezlepková múčna zmes Bakery mix Liana
- 250 g maslo
- 1 vajce na potretie
- Plnka:
- nutela, džem, škoricový cukor Liana
Postup:
1. Zmiešame teplé mlieko/vodu s cukrom a droždím a necháme vykvasiť.
2. Do misky dáme zmes Bakery mix, pripravený kvások, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do mrazničky na 30 min.
3. Pomúčime podložku zmesou Bakery mix a cesto rozvaľkáme, do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla do tvaru štvorca tak, aby nám okraje ostali prázdne.
4. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a opäť poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Dáme do mrazničky na cca 15 minút.
5. Znova prevaľkáme a poprekladáme do štvorca, postup zopakujeme ešte 3x.
6. Pre ešte dokonalejšie croisantty môžeme cesto pred každým vaľkaním vložiť na 15 minút do mrazničky.
7. Cesto vyvaľkáme viac do šírky a narežeme na 25 cm vysoké trojuholníky, ktoré zvinieme do rožtekov.
8. Ak chceme plnené croisantty, tak na širší koniec trojuholníks dáme lyžičku nutely alebo džemu a zvinieme do tvaru rožteka. Okraje pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevytiekla.
9. Ak máme chuť na škoricové croisantty tak potreieme celý trojuholník trochou vody, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rožteka.
10. Uložíme na plech vystlaný paierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka/vody.
11. Necháme 1 - 1,5 h na teplom mieste podkysnúť.
12. Pred pečením potrieme opäť rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry pri teplote 180-200 st 15 -20 minút upiecť dozlatista.
13. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Z uvedenej dávky pripravíme cca 20 ks malých alebo 12 ks veľkých croisanttov. Upečené a vychladnuté croisantty môžeme nechať aj zamraziť a rozmraziť krátko pred konzumáciou.
S cestom sa pracujeme dobre, nelepí sa a môžeme ho použiť na viacero variácií ako je štrúdľa, lístkové šatôčky. Po upečení je lahodné a krehké.
Pridal(a): Michaela66