Bezlepkové madlenky z bielkov
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vám niekedy po pečení ostanú v chladničke bielky a vy neviete, čo s nimi? V takomto prípade sa vám zíde náš recept na bezlepkové madlenky z bielkov. Lahodné mini pečivká, ktoré padnú dobre ku káve ale aj na raňajky, či prilepšenie na desiatu.
Suroviny:
- 100 g ryžovej múky Novalim
- 30 g kokosovej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 130 g mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 70 g masla alebo rastlinného tuku na pečenie
- 90 g bielkov (čo sú bielky asi z 3 vajec
- štipka soli
- 1/2 balíčka vanilkového cukru
- pol ČL kypriaceho prášku bez lepku
- Prípadne práškový cukor a sušené kokosové mlieko alebo strúhaný kokos na posypanie.
Postup:
Príprava receptu na bezlepkové madlenky je pomerne jednoduchá a nepotrebujeme k nej žiadne špeciálne náradie.
Začneme s bielkami. Bielky s mliekom dáme do misy a metličkou ich premiešame (netreba šľahať). Stačí iba toľko, aby sa obe prísady prepojili.
Sypké prísady – ryžovú múku Novalim, kokosovú múku, kypriaci prášok bez lepku a soľ – preosejeme, pridáme cukor a vanilkový cukor a spolu všetko premiešame. Na tieto suché prísady dáme zmäknuté maslo a rukami hmotu rozdrobíme tak, aby sa maslo zapracovalo do múky a vzniklo nám niečo ako mrvenička.
Na celé toto nalejeme mliekovo-bielkovú tekutiny a metličkou miešame, kým sa nám prísady neprepoja a nevznikne hustá ale stále tekutá zmes.
Cesto na bezlepkové madlenky nalejeme do maslom alebo tukom vytretých a ryžovou múkou vysypaných formičiek na madlenky (silikónových alebo kokových). Madlenky pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút, kým sa nesfarbia do bledožlta a ich okraje sa nezačnú sfarbovať do zlatista.
Po dopečení ich opatrne vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť. Podávame ich posypané práškovým cukrom a kokosovou múkou alebo strúhaným kokosom.
Pridal(a): NovalimSK