Bezlepkové kysnuté koláče s ovocím a mrveničkou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Viete, prečo máme všetci tak radi kysnuté bezlepkové koláče s ovocím? Lebo ich môžeme jesť po celý rok. Dajú sa pripravovať s čerstvým ale aj mrazeným ovocím. A tá mrvenička! Tej musí byť veľa a nepoznáme nikoho, kto by ju nemal rád. My sme tentoraz z našej múky Promix Beta pripravili čučoriedkové kysnuté bezlepkové koláče. Beta sa super hodí na kysnuté, dobre sa s ňou pracuje a navyše je obohatená o prírodné minerály a obsahuje aj jablčnú vlákninu.
Suroviny:
- 300 g bezgluténovej múky Promix Beta
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 PL jemne mletej pohánkovej múky Novalim
- 1 ČL mletej škorice
- 2 vajcia
- Na mrveničku:
- 100 g bezgluténovej múky Promix Beta
- 70 g práškového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 2-3 PL oleja
- 1 vajce na potieranie
- asi 200 g čučoriedok
Postup:
Cesto na tieto kysnuté bezlepkové koláče sa pripravuje veľmi jednoducho a bez miesenia. Odporúčame začať ho pripravovať neskôr večer, keďže kysne cez noc a pečenie dokončujeme ráno.
Všetky prísady vrátane bezgluténovej múky Promix Beta dáme do väčšej misy, varechou ich premiešame (najprv suché prísady a potom k nim pridáme mokré prísady). Miešame, kým sa všetky ingrediencie prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Takto pripravené cesto len prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho cez noc na kuchynskej linke kysnúť.
Ráno vyklopíme cesto na pracovnú dosku, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Rozdelíme ho na 4 (ak chceme väčšie koláče) alebo na 8 ks. Každý kúsok cesta prstami roztlačíme na kruh s vyššími okrajmi a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta spravíme priehlbinku, do ktorej dáme čučoriedky a jemne ich vtlačíme do cesta.
Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a potom celé kysnuté bezlepkové koláče posypeme mrveničkou. Tú si pripravíme tak, že v miske zmiešame uvedené prísady lyžicou a potom cesto rukou mrvíme na mrveničku.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 25-30 minút do zlatohneda.
Najlepšie chutia čerstvo upečené, ak ich nezjete, zmrazte si ich.
Pridal(a): NovalimSK