Bezlepkové kysnuté buchtičky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové kysnuté buchtičky
Suroviny:
- 500g múky Schaer (ja som pouzila chlebovu mix B)
- 2 PL zemiakového škrobu
- 1bal. vanilkový cukor
- 3 PL oleja
- 100g kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 5dl mlieka (kľudne môže byť aj polovičná porcia mlieka spolu s vodou)
- 1 kocka droždia.
Postup:
Urobíme si kvások (droždie, troška mlieka a troška cukru) a necháme ho odležať cca. 15minút. Do veľkej misy dáme múku, škrob, oba cukry, soľ a premiešame. Potom pridáme mokré prísady - olej, kvások a mlieko. Premiešame do polotuhej hmoty a necháme odležať (nespracúvame a nevaľkáme!). Po odležaní cesto dáme na dosku a až teraz ho začneme spracovávať a hnietiť až nám vznikne krásne hladké cesto. Potom ho už len tvarujeme podľa fantázie. Pečieme pri 200 stupňov asi 20 minút.
PLNKA - ja som použila orechovú - zmiešame mleté orechy, cukor, rum, 1 žĺtok a mlieko podľa potreby.
Z tohoto cesta sa dajú robiť rôzne tvary, napr. aj veľký kysnutý koláč na plech obložený ovocím. Cesto je veľmi dobré - aj na druhý - tretí deň je stále mäkké.
Recept prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: topinka
Pridal(a): zuzanab