pridané 23.3.2021 o 14:00 prečítané 843x

Bezlepkové koláčiky s bielkovou pusinkou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

priemerná

Bezlepkové koláčiky, ktoré vám dnes predstavujeme, sa nám akosi hodia k prvým jarným dňom. Drobné chrumkavé keksíky s lekvárom a bielkovou pusinkou nielen ozdobia váš stôl napríklad na víkend, ale aj výborne chutia. Vďaka nášmu hotovému chladenému lineckému cestu si ich pripravíte skutočne raz-dva. Ak máte navyše v chladničke zabudnuté dva bielky, ktoré vám ostali z nedávneho pečenia, toto je spôsob, ako ich minúť.

Suroviny:

  • 1 balenie chladeného bezlepkového lineckého cesta NOVALIM
  • 2 vaječné bielky
  • 100 g kryštálového cukru
  • pol ČL citrónovej šťavy
  • dobrý hustejší džem

Postup:

Linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a necháme ho aspoň pol hodinku pri izbovej teplote, aby zmäklo. Potom ho na pracovnej doske premiesime a zmäknuté cesto na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm.
Pomocou okrúhlej vykrajovačky s priemerom 3 cm vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vaječné bielky začneme šľahať. Keď sa premenia na mäkkú penu, prisypeme do nich polovicu kryštálového cukru a šľaháme ďalej, o malú chvíľu potom prisypeme druhú polovicu cukru a nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy. Výsledná konzistencia by mala byť tuhá, t.j.na bielkovej pene ostávajú tuhé špičky.
Sneh z bielok dáme do zdobiaceho vrecka so špičkou s malým otvorom (alebo len na vrecku odstrihneme malý otvor) a na pripravené kolieska z lineckého cesta nanášame bielkový sneh. My sme narobili po obvode koliesok snehové bodky, môžete ale napríklad spraviť vlnky, alebo naniesť na cesto bielkovú pusinku.
Pečieme v rozohriatej rúre na 120 stupňov – teplovzdušný režim (vrtuľa) asi 20 minút. Pomalým pečením sa bielkové pusinky upečú do chrumkava.
Upečené bezlepkové koláčiky vyberieme z rúry a ešte na teplé do stredu nanesieme zdobiacim vreckom džem. Takto pripravené ich necháme vychladnúť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.