Bezlepková torta s dvoma krémami a makrónkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Pre malých aj veľkých oslávencov čaká dnes takéto prekvapenie – slávnostná torta bez lepku s makrónkami. Recept, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti a času, ale verte nám, že ten, pre koho je torta určená, bude nadšený. Poďte si s nami napiecť tortu lepšiu než z bezlepkovej cukrárne.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na korpus:
- 300 g Promix PK, PK špeciál alebo UNI
- ¾ balíčka kypriaceho prášku bez lepku
- 1 balíček vanilínového cukru
- 270 g preosiateho práškového cukru
- 180 g masla
- 9 vajec
- 2 PL kakaového prášku
- Na krémy:
- 5 kyslých smotán
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ½ balíčka vanilínového cukru
- 1-2 PL kakaového prášku
- Na dokončenie:
- 1 balenie farebného marcipánu
- Trochu škrobovej múčky na podsypanie
- 1 smotana na šľahanie
- 1 ČL práškového cukru
- 1 balenie práškového stužovača šľahačky
- Potravinárske práškové farbivo
- Makrónky alebo kvetinky na ozdobu
Postup:
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov. Vo veľkej mise spolu vyšľaháme žĺtky, oba cukry a maslo do nadýchanej peny. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a gumenou varechou zapracujeme do zmesi tak, aby nikde neostali hrudky. Snažíme sa miešať veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali čo najviac vzduchu. Napokon jemne vmiešame aj sneh vyšľahaný z bielkov.
Do tortovej formy s priemerom asi 22 cm (ideálne otváracej alebo do obruče na plechu) vystlanej papierom na pečenie nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice prisypeme preosiaty kakaový prášok a dobre zapracujeme. Kakaovú hmotu teraz nalejeme krížom-krážom do cesta vo forme, aby vznikol mramorový vzor. Povrch uhladíme stierkou a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Pečenie závisí od typu rúry, ale určite to bude trvať aspoň 40 minút (môže aj viac, lebo cesto je dosť objemné). Korpus je hotový, ak zapichnutá špajla v strede korpusu vyjde von suchá. Upečený korpus necháme vychladnúť a následne rozrežeme na štyri rovnaké časti, pričom vrchnú vydutejšiu časť zrežeme, aby bola rovná.
Na krémy si vyšľaháme všetky smotany s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Polovicu krému odoberieme a primiešame do nej kakaový prášok. Na spodnú časť korpusu natrieme najprv vrstvu kakaového, a potom vanilkového krému. Prikryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Takto nám vzniknú tri vrstvy krému so štyrmi časťami korpusu. Krém, ktorý ostal, poroztierame po povrchu a po bokoch torty. Teraz opatrne vrátime formu na tortu, aby z nej krémy nevytekali a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2-3 hodiny (ideálne aj cez noc).
Z vychladenej torty odstránime formu. Marcipán ručne premiesime a na škrobom vysypanej doske vyvaľkáme do tvaru kruhu. Môžeme valčekom doňho podľa šablóny otlačiť aj nejaký vzor. Opatrne prenesieme na tortu a povrch a boky uhladíme. Môžeme použiť ešte marcipán inej farby a ozdobiť ním dokola bočnú časť.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme s práškovým cukrom a práškovým stužovačom. Na konci šľahania môžeme pridať potravinárske farbivo akejkoľvek farby (my sme použili ružovú). Šľahačku vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame po celom obvode torty. Ozdobíme makrónkami (kúpenými alebo domácimi), kvetinkami alebo inými ozdobami. Skladujeme v chlade.
Pridal(a): NovalimSK