Bezlepková torta s čokoládou a mandľami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ako na Nový rok, tak po celý rok? Bezlepková torta s čokoládou a mandľami je ten správny dezert na oslavu príchodu nového roka. Vhodná pre všetkých milovníkov čokoládových dezertov a dobrôt. Poďte teda spolu s nami touto sladkou formou privítať príchod nového roka.
Suroviny:
- 225 g čokolády na varenie
- 3 PL vody
- 1 hrnček (250 ml) hnedého cukru
- ¾ hrnčeka zmäknutého masla
- ¼ hrnčeka mletých mandlí
- 3 PL bezlepkovej múky Promix PK alebo PK špeciál
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 5 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
- ⅔ hrnčeka najemno posekaných ošúpaných mandlí
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Čokoládu s vodou roztopíme v malom hrnci na veľmi slabom plameni za stáleho miešania. Pridáme cukor, miešame kým sa všetko nespojí a potom odstavíme z ohňa. Pridáme na kúsky pokrájané maslo a miešame, kým sa neroztopí v čokoláde. Potom gumenou varechou jemne vmiešame mleté mandle s preosiatou bezlepkovou múkou Promix PK alebo PK špeciál a kypriacim práškom.
Po jednom prišľaháme žĺtky. V inej mise z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi. Nakoniec pridáme aj posekané mandle. Cesto preložíme do tortovej formy s priemerom 23 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a uhladíme ho na povrchu.
Pečieme na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre približne 40 – 45 minút, kým sa cesto nenadvihne a nezostane na povrchu pevné (počas pečenia torta na povrchu popraská).
Bezlepková torta musí po upečení vychladnúť priamo vo forme, až po vychladnutí z formy opatrne vyberieme. Nakoniec ju posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Výborne chutí doplnená kopčekom šľahačky alebo s vanilkovou zmrzlinou.
Pridal(a): NovalimSK