pridané 1.2.2023 o 15:26 prečítané 226x

Bezlepková piškótová roláda s čokoládovým krémom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Hľadáte jednoduchý, ale za to chutný bezlepkový dezert? Máme pre vás riešenie. Vyskúšajte našu bezlepkovú piškótovú roládu s hustým čokoládovým krémom. Naučíte sa pri tom základné bezlepkové piškótové cesto, z ktorého môžete potom vykúzliť aj iné dobroty bez lepku. Tak sa do toho pustite a pochutnajte si s celou rodinou.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 120 g Promix PK alebo PK špeciál
  • 30 g kryštálového cukru
  • 60 g práškového cukru + na posypanie
  • 5 vajec
  • 1 zarovnaná PL kakaového prášku (nemusí byť)
  • Citrónová kôra
  • Na čokoládový krém:
  • 1 kakaový puding bezlepkový v prášku
  • 0,5 l mlieka
  • 2 PL cukru
  • 100 g čokoláda na varenie
  • 1 smotanová nátierka (napr. Bánovecká)

Postup:

V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh. Potom obe zmesi jemne zmiešame. Napokon po častiach primiešame gumenou varechou preosiatu múku. Ak chceme mať mramorovú roládu, odoberieme polovicu cesta a do druhej primiešame kakaový prášok (v tomto prípade pri nanášaní cesta na plech najprv vylejeme žlté cesto a do neho krížom-krážom potom kakaové).
Hotovú zmes vylejeme na plech s rozmermi približne 35x30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a cukrárskou kartou rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 170-180 stupňov 10-15 minút do zlatista. Po upečení vyberieme z rúry a ešte teplý plát aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (takto predídeme tomu, že sa nám roláda nebude trhať pri rolovaní s krémom).
Medzitým si pripravíme krém. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme podľa návodu na obale puding. Odstavíme z plameňa a ešte do horúceho pridáme polámanú čokoládu. Miešame, kým sa v pudingu nerozpustí. Potom prikryjeme papierom na pečenie (tak sa nám na povrchu neurobí koža) a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému primiešame smotanovú nátierku izbovej teploty.
Roládu teraz odbalíme a na vychladnutý piškótový plát rovnomerne rozotrieme pripravený čokoládový krém. Pomocou papiera, ktorý máme pod plátom zrolujeme naspäť do rolády, pričom ho postupne odliepame. Hotovú roládu môžeme nechať odležať asi hodinku v chlade. Podávame nakrájanú a posypanú práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.