pridané 1.2.2023 o 14:53 prečítané 220x

Batatové dvojfarebné rezy bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

V našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix PK. S batatovým pyré cesto ostalo vláčne, mandle a pohánka pridali na výžive a celý sme ho prevoňali škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom. Nezabudli sme ani na milovníkov čokolády a do jednej časti cesta sme ju roztopenú pridali. Vznikol krásny a chutný jesenný koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina.

Suroviny:

  • 130 g Promix PK alebo PK špeciál alebo Promix UNI
  • 20 g Novalim pohánkovej múky
  • 20 g mletých mandlí
  • 2 stredne veľké batáty (z nich 250 ml pyré)
  • 130 ml rastlinného oleja (prípadne kokosového, ale bez vône)
  • 2 vajcia
  • 170 g krupicového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • Štipka soli
  • ¼ ČL mletého klinčeka
  • ¼ ČL nastrúhaného muškátového oriešku
  • 30 g nasekaných lieskových orieškov
  • 30 g nasekaných mandlí bez šupky
  • 60 g nasekanej horkej čokolády
  • 60 ml smotany na varenie
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • Na polevu:
  • 3-4 PL mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu (najlepšie vanilla bourbon)

Postup:

Batáty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. V inej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (preosiate múky, mleté mandle, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a mandľami a premiešame. Suchú zmes potom nasypeme do pyré a dôkladne zapracujeme.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a vanilkovým extraktom a necháme trochu vychladnúť. Formu alebo plech s rozmermi približne 20x30 cm vystelieme papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejeme na spodok formy. Do zvyšného cesta vmiešame roztopenú čokoládovú zmes. Čokoládové cesto potom nalejeme do formy a jemne rozotrieme. Snažíme sa, aby sa nám cestá nepremiešali, naopak, chceme, aby boli pekne oddelené. .
Pečieme v predohriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Koláč je hotový, keď špajla zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy. Koláč z vrchu polejeme krížom-krážom polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Po zaschnutí nakrájame na kocky.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.