Batatové dvojfarebné rezy bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
V našom dnešnom recepte sa snúbia všetky chute jesene. Pripravili sme ho, ako inak - v bezlepkovej verzii z našej múky Promix PK. S batatovým pyré cesto ostalo vláčne, mandle a pohánka pridali na výžive a celý sme ho prevoňali škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom. Nezabudli sme ani na milovníkov čokolády a do jednej časti cesta sme ju roztopenú pridali. Vznikol krásny a chutný jesenný koláčik, na ktorom si pochutná celá rodina.
Suroviny:
- 130 g Promix PK alebo PK špeciál alebo Promix UNI
- 20 g Novalim pohánkovej múky
- 20 g mletých mandlí
- 2 stredne veľké batáty (z nich 250 ml pyré)
- 130 ml rastlinného oleja (prípadne kokosového, ale bez vône)
- 2 vajcia
- 170 g krupicového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- Štipka soli
- ¼ ČL mletého klinčeka
- ¼ ČL nastrúhaného muškátového oriešku
- 30 g nasekaných lieskových orieškov
- 30 g nasekaných mandlí bez šupky
- 60 g nasekanej horkej čokolády
- 60 ml smotany na varenie
- ½ ČL vanilkového extraktu
- Na polevu:
- 3-4 PL mlieka
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu (najlepšie vanilla bourbon)
Postup:
Batáty ošúpeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Vo väčšej mise spolu prešľaháme pyré s olejom, potom postupne po jednom prišľaháme vajcia. V inej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (preosiate múky, mleté mandle, cukor, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a všetky koreniny) spolu s nasekanými lieskovými orieškami a mandľami a premiešame. Suchú zmes potom nasypeme do pyré a dôkladne zapracujeme.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu spolu so smotanou na varenie a vanilkovým extraktom a necháme trochu vychladnúť. Formu alebo plech s rozmermi približne 20x30 cm vystelieme papierom na pečenie. Dve tretiny cesta nalejeme na spodok formy. Do zvyšného cesta vmiešame roztopenú čokoládovú zmes. Čokoládové cesto potom nalejeme do formy a jemne rozotrieme. Snažíme sa, aby sa nám cestá nepremiešali, naopak, chceme, aby boli pekne oddelené. .
Pečieme v predohriatej rúre na 175 °C asi 45 minút. Koláč je hotový, keď špajla zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy. Koláč z vrchu polejeme krížom-krážom polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Po zaschnutí nakrájame na kocky.
Pridal(a): NovalimSK