Babičkin jablčník
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Veľmi dobrý jablčník, ako od babičky....
Suroviny:
- Cesto:
- 40 dkg múka Mix B
- 25 dkg maslo
- 1/2 ks prášok do pečiva
- 15 dkg cukor práškový
- 2 PL mlieka pridávala som ale trošku viac, podľa potreby aby bolo cesto tvarovateľné
- 2 ks vajcia
- Plnka:
- 1 kg jablká postrúhané
- 1 cukor vanilkový
- podľa chuti cukor kryštálový
- troška škorica
Postup:
Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely. Keďže originál recept je na klasickú múku a ja som pridávala Mix B.
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale kľudne môže byť aj menší)
(ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.
Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou ,potrieme mliekom, aby sa pekne leskol a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Pridal(a): zuzanab