pridané 29.10.2013 o 22:59 prečítané 26218x

Babičkin jablčník

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 3
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Veľmi dobrý jablčník, ako od babičky....

Suroviny:

  • Cesto:
  • 40 dkg múka Mix B
  • 25 dkg maslo
  • 1/2 ks prášok do pečiva
  • 15 dkg cukor práškový
  • 2 PL mlieka pridávala som ale trošku viac, podľa potreby aby bolo cesto tvarovateľné
  • 2 ks vajcia
  • Plnka:
  • 1 kg jablká postrúhané
  • 1 cukor vanilkový
  • podľa chuti cukor kryštálový
  • troška škorica

Postup:

Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely. Keďže originál recept je na klasickú múku a ja som pridávala Mix B.
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale kľudne môže byť aj menší)
(ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.
Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou ,potrieme mliekom, aby sa pekne leskol a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.