Arašídové laskonky od Sisters Bakery
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Cukrárenská klasika, ktorú máme hádam všetci veľmi radi. A u nás aj s receptom, ako si ju vyrobiť.
Suroviny:
- 6 bielok
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 2 PL bielej ryžovej múky
- 160 g mletých nesolených arašídov
- Na plnku:
- 200 ml mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 100 g masla
- 150 g arašídového masla (alebo na kašu rozomletých
- nesolených arašídov, návod v popise nižšie)
- 2-3 PL práškového cukru
Postup:
Bielky s kryštálovým cukrom dáme do misy, ktorú položíme na hrniec s trochou vody. Hrniec dáme na sporák a vodu zohrievame. Bielky s cukrom šľaháme nad parou do tuha, kým sa nám nespraví pevná špička.
Keď bielovo-cukrový sneh trochu vychladne, primiešame doň preosiaty práškový cukor a najemno pomleté arašídy. Ak pridávate múku, tiež ju preosejte a pridajte do cesta.
Na papier na pečenie si zo spodnej strany nakreslíme kruhy asi o priemere 5 cm. Lyžicou nanesieme na každý kruh rovnaké množstvo cesta a nožom namáčaným v teplej vode zarovnáme povrch, aby tie laskonky nejako vyzerali.
Pečieme na teplovzdušnom režime na 100 stupňoch asi 30-40 minút. Asi v polovici pečenia odchýlime dvierka na rúre a strčíme do nich varechu, nech môže para unikať a laskonky sa budú lepšie sušiť. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti laskoniek, čiže pre istotu odskúšajte na jednej laskonke, či už je upečená a v prípade potreby pokračujte v sušení.
Na krém si najprv uvaríme puding (dáme variť 150 ml mlieka s kryštálovým cukrom, po zovretí doň nalejeme škrob rozmiešaný v zvyšnom mlieku) a povaríme asi 3 minúty do úplného zhustnutia. Za obšasnéo premiešania necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si rozmiešame maslo, práškový cukor a arašídové maslo do krémova. (Ak nemáte arašídové maslo, nasypte 150 g arašídov do mixéra, pridajte asi 1 PL rastlinnéo oleja neutrálnej chuti a mixujte pár minút, kým sa nespraví kaša. Ide to aj ponorným mixérom.)
Do maslovej zmesi postupne pridávame vychladnutý puding a miešame. Ak sa nám zdá krém príliš riedky, stačí ho dať na pár minút do chaldničky.
Krémom plníme vždy dve a dve laskonky.
Najlepšie chutia, keď ich necháte odležať cez noc (alebo aspoň pár hodín) v chladničke.
Pridal(a): Sisters Bakery