Zemiakové trojuholníčky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Povodne to mali byť pagáčiky, ale mne sa nechcelo vykrajovať a znovu šúlať.
Suroviny:
- 500 g múky Jizerka zelená
- 450 g uvarené zemiaky v šupke
- 125 g Palmarin alebo Hera
- 1 ks vajce čerstvé celé
- 20 g droždie čerstvé,cukor
- 100 ml olej
- 2 čl soľ
- 300 ml mlieko vlažné
- Na potretie:
- 1 ks vajce celé
- soľ
- lanové, slnečnicové a sezamové semienka na posypanie
Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto. Necháme kysnúť cca 40 minút na teplom mieste. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme , nie veľmi na tenko. Na rozšúľané cesto nastrúhame polovicu uvarených zemiakov a na ne polovicu palmarínu. Poskladáme ako lístkové cesto. Najskôr boky a potom preložíme vrch a spodok. Necháme asi 20 minút odležať. Potom znovu vyšúľame a postup zopakujeme. Najskôr zvyšok zemiakov, potom zvyšný Palmarín a poskladáme. Necháme 20 minút odležať. Nakoniec cesto vyšúľame na hrúbku cca 3 cm , nakrájame pozdĺžne na širšie tyčinky - asi 4-5 cm široké, ktoré potom pošikma režeme na trojuholníky. Takto nie je žiadny odpad z vykrajovania a netreba cesto znovu zhniesť a vyšúľať. Nakrájané trojuholníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami aké máme rady. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov na papieri na pečenie
Pridal(a): DanaDianka