Zemiakové pagáče
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Zemiakové pagáče sú fantastické. Hodia sa k vínu, pivu, ale aj k citrónovému čaju.
Suroviny:
- 450ml mlieko
- 2ks vaječný žĺtok
- 100
- ml olej
- 400g Nutrifree mix per pane ( na chlieb a kysnute cesto)
- 100g Nutrifree fresca ( na cestoviny)
- 1KL soľ
- 1PL cukor
- 1 sáčok sušného droždia
- Ostatné:
- 120g maslo
- 200g zemiaky varené v šupkách
- 1ks vajce
- soľ
Postup:
Múku spojíme s droždím, pridáme postupne žĺtka, mlieko, olej a soľ. Všetko spojíme a necháme 10 minút zakryté odpočívať. Potom cesto vymiesime a necháme 30 minút zakryté na teplom mieste kysnúť.
Po vykysnutí cesto na pagáče vyberieme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Na cesto nastrúhame nahrubo studené maslo a vychladené očistené zemiaky, uvarené v šupkách. Nastrúhané zemiaky nezabudneme poriadne osoliť. Cesto preložíme na polovicu, zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Potom ho rozvaľkáme, preložíme znovu na polovicu. Toto zopakujem dvakrát vždy po 20 minútach kysnutia.
Cesto rozvaľkáme a nožíkom urobíme na povrchu mriežku. Nekrájame, iba jemne pobúchame. Kolieskom povykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na plech a necháme ešte posledných 20 minút podkysnúť.
Potom ich potrieme jemne osoleným vajíčkom
Pagáče vložíme do rúry vopred vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, pokiaľ
Pridal(a): Bezlepkosvet