Slané špargľové koláčiky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Máj je sezóna šparglí. Táto nízkokalorická, zato však zdravá a výživná zelenina má práve teraz svoju sezónu a bola by škoda to nevyužiť. My sme preto pripravili recept na chutné bezlepkové špargľové koláčiky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom májovom pikniku alebo posedení na terase.
Suroviny:
- 200 g bezlepkovej múky Promix UNI
- 100 g studeného masla
- asi deci ľadovej vody
- 1 ČL soli
- Na plnku:
- 2 vajíčka
- 50 g kyslej smotany
- 100 g ricotty
- soľ, mletý muškátový oriešok
- čerstvá zelená špargľa
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI a soľ dáme do väčšej misy, na ňu nakrájame studené maslo na malé kúsky a ručne ich začneme spracovávať. Postupne prilievame po lyžiciach ľadovú vodu a keď sa cesto spojí, krátko ho prehnietime. V prípade potreby môžeme ešte pridať vodu.
Cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chladničke odpočívať. Pokojne aj cez noc, minimálne však odporúčame jednu hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku. Ricottu a kyslú smotanu rozmiešame v miske. Potom pridáme rozšľahané vajcia a spolu všetko premiešame. Dochutíme soľou, mletým muškátovým orieškom a necháme chvíľu postáť.
Odpočinuté cesto na špargľové koláčiky vyberieme z chladničky a na pracovnej doske, ktorú sme trochu pomúčili bezlepkovou múkou Promix UNI, vyvaľkáme cesto na tenký plát o veľkosti formy, do ktorej ho budeme dávať. Táto dávka vystačí na jeden okrúhly koláč s priemerom 20-22 cm alebo na asi 15 ks menších koláčikov z mafinovej formy.
Keď sa rozhodneme pre malé koláčiky, okrúhlym vykrajovátkom, ktoré je asi o centimeter väčšie ako priemer otvoru vo forme, vykrojíme kruhy. Tie dáme to mafinovej formy, upravíme okraje cesta tak, aby sa nám vytvoril košíček. Cesto popicháme vidličkou, nalejeme doň ricottovú plnku a na povrch naukladáme kúsky čerstvej zelenej špargle.
Špargľové koláčiky bez lepku pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch, kým sa cesto nesfarbi do bledohneda a povrch plnky je uzatvorený a pružný.
Pridal(a): NovalimSK