Slané bezlepkové keksíky s makom
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Jednoduchá príprava a výborná chuť. Také sú naše slané bezlepkové keksíky. Výborne sa hodia k nápojom alebo len tak, na chrumkanie. Napečte si ich pokojne aj do zásoby a potom vás neprekvapí žiadna návšteva – lepková či bezlepková. Tieto bezlepkové keksíky chutia všetkým. Pozrite si náš recept a prečítajte si, ktorá prísada má na svedomí, že sú tak dobré!
Suroviny:
- 75 g masla
- 120 g bezlepkovej múky Promix UNI
- 75 g bryndze
- 1 žĺtok
- 1 celé vajce na potieranie
- 1 ČL soli
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 PL celého nemletého maku
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou a kypriacim práškom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, bryndzu, vaječný žĺtok a mak a ručne spracovávame na cesto. Keď sa jednotlivé suroviny ako-tak prepoja, pridáme 1-2 PL studenej vody a vymiesime kompaktné cesto.
Cesto hneď rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou. Odporúčame vyvaľkať cesto na takých 7 mm (lepšie je hrubšie než tenšie). Z cesta vykrajujeme rôzne drobné tvary, napríklad kvetinky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým sa povrch keksíkov začne sfarbovať do zlatohneda.
Vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
Slané bezlepkové keksy podávame napríklad k nápojom (výborne chutia s bielym vínom) alebo len tak, na chrumkanie pri telke. Kto chce, môže si keksíky na povrchu posypať sezamovým alebo ľanovým semiačkom, prípadne trochu posypať mletou červenou paprikou.
Pridal(a): NovalimSK