Semiačkové tyčinky z domáceho lístkového cesta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tyčinky z lístkového cesta bez lepku sú jednoduchým a obľúbeným snekom k nápojom alebo na pohostenie hostí. My vás v dnešnom recepte naučíme pripraviť si doma jednoduché lístkové cesto bez lepku. Univerzálne cesto potom môžete použiť takmer v každom recepte, kde je hlavnou prísadou lístkové cesto. Alebo si upečte tieto chrumkavé tyčinky.
Suroviny:
- Na univerzálne lístkové cesto potrebujeme:
- 125 g bezgluténovej múky Promix UNI
- 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
- 125 g masla
- štipka soli
- Z týchto len 4 prísad si pripravíme univerzálne bezlepkové lístkové cesto, ktoré potom možno všestranne použiť.
- Na tyčinky ďalej potrebujeme:
- 1 vajíčko na potieranie
- soľ
- na posypanie: rôzne semiačka, napríklad sezam, ľan, celý mak, alebo aj rasca či mletá červená paprika
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.
Náš tip: Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme.
Na chrumkavé slané tyčinky vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3/4 cm. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rôznymi semičkami, či dochutíme mletou červenou paprikou a soľou. Radielkom namočeným v bezlepkovej múke potom cel cesto nakrájame na rovnomerné tyčinky (10 x 1,5 cm), opatrne ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich piecť.
Tyčinky z lístkovho cesta bez lepku pečieme asi 10-12 minút na 200 stupňoch, kým sú na povrchu pekne zlatohnedé.
Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí.
Pridal(a): NovalimSK