Oškvarkový posúch so smotanou bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Raz ho upečiete a recept si zaradíte medzi svoje top-recepty. Tento klasicky oškvarkový posúch s kyslou smotanou je totižto výborná vec a my sme ho pre vás pripravili v bezlepkovej verzii. Na zajedanie k polievke ale aj na raňajky či večeru.
Suroviny:
- 250 g Promix Beta
- ¼ kocky droždia
- 1/2 ČL kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- Soľ
- 200 g kyslej smotany
- 100 g oškvarkov
- 3 plátky údenej slaniny
- 1 vajce
- 1 PL bravčovej masti
- Rozmarínové lístky na ozdobu
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto, posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút. Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do oválu alebo kruhu na hrúbku asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozpustenou bravčovou masťou a trochu osolíme. Kyslú smotanu rozmiešanú s vajcom rozotrieme na cesto, na to rozložíme oškvarky a na malé kúsky nakrájanú slaninu. Necháme opäť podkysnúť asi 15 minút. Posúch pečieme na 190-200°C približne 20 minút najlepšie v parnom režime alebo s nádobou vhodnou do rúry, ktorú umiestnime na nižšiu priečku v rúre s vriacou vodou. Upečený posúch posypeme lístkami rozmarínu.
Pridal(a): NovalimSK