Oškvarkové slané keksíky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Všimli ste si, že v obchodoch pomenej dostať slané keksíky bez lepku? A viete čo? Vôbec to nevadí, pretože my vám dnes ukážeme, ako si môžete slané keksíky bez lepku upiecť sami, doma. Pripravili sme pre vás nový recept – oškvarkové slané keksíky bez lepku, ktoré sa vám zídu napríklad na večer, aby ste mali čo chrumkať pri pozeraní telky.
Suroviny:
- 70 g najemno mletých oškvarkov
- 150 g bezlepkovej múky Novalim Promix UNI
- 30 g strúhaného syra
- 2 žĺtky
- 1/4 ČL kypriaceho prášku
- 1 PL bieleho vína
- bielok na potretie, rasca na posypanie
Postup:
Promix UNI dobre premiešame so soľou, strúhaným syrom a kypriacim práškom. Pridáme žĺtky, víno a oškvarky a vymiesime na hladké kompaktné cesto. Ak je stále trúsivé, pridáme ešte lyžicu vína, prípadne trochu vody.
Cesto potom na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 3 mm hrúbku, potrieme ho bielkom, posypeme rascou a radielkom ho nakrájame na tvar krekrov – prípadne na tyčinky alebo napríklad povykrajujeme kolieska.
Slané keksíky bez lepku naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vidličkou ich poprepichujeme a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme ich asi 12-15 minút do zlatista (dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky keksíkov, preto odporúčame po 10 minútach skontrolovať ich prepečenie.
Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do cesta pridať čerstvé alebo sušené nasekané bylinky (oregano, tymian a pod.).
Slané keksíky bez lepku podávame k nápojom.
Pridal(a): NovalimSK