pridané 17.5.2023 o 12:32 prečítané 211x

Hrášková galetka bez lepku s pórom, cuketou a bylinkami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

priemerná

Táto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik. Poďte si spolu s nami pripraviť toto jarné jedlo podľa nášho bezlepkového receptu.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 320 g Promix UNI
  • 125 g studeného masla
  • 60 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • 2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 2 žĺtky
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 vajce na potretie
  • Na plnku:
  • 250 g nastrúhanej cukety
  • 25 g masla
  • 1 stredne veľký pór
  • 2 PL vody
  • 100 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 PL nasekanej pažítky + na ozdobu
  • 1 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • kôra z 1 citróna
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Soľ
  • 1-2 mozzarelly

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme múku a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymián, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Medzitým uvaríme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.
V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymián, pažítku a kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.
Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.
Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.





Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.