Hrášková galetka bez lepku s pórom, cuketou a bylinkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Táto hrášková slaná galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik. Poďte si spolu s nami pripraviť toto jarné jedlo podľa nášho bezlepkového receptu.
Suroviny:
- Na cesto:
- 320 g Promix UNI
- 125 g studeného masla
- 60 g nastrúhaného parmezánu
- 2 PL natrhaných lístkov tymiánu
- 2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
- 2 žĺtky
- 100 ml vlažnej vody
- 1 vajce na potretie
- Na plnku:
- 250 g nastrúhanej cukety
- 25 g masla
- 1 stredne veľký pór
- 2 PL vody
- 100 g hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 PL nasekanej pažítky + na ozdobu
- 1 PL natrhaných lístkov tymiánu
- kôra z 1 citróna
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Soľ
- 1-2 mozzarelly
Postup:
Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme múku a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymián, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Medzitým uvaríme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.
V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymián, pažítku a kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.
Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.
Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.
Pridal(a): NovalimSK