Bryndzový osúch s oškvarkami bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Blíži sa čas grilovačiek a k nim sa vždy hodia domáce chlebíky alebo osúchy. Aj my máme pre vás dnes jeden skvelý tip na domáci bryndzový osúch s oškvarkami. Samozrejme bez lepku. Z našej bezlepkovej tmavej múky Promix T si pripravíte cesto veľmi jednoducho. Určite nezabudnite aj na voňavý kôpor, ktorým osúch posypete. Dobrú chuť.
Suroviny:
- Cesto:
- 250 g Promix T múka bezgluténová tmavá
- 250 ml mlieko
- 10 g čerstvé (alebo 1/2 balíčka sušeného) droždie
- 1/2 ČL cukor kryštálový
- 1/2 ČL soľ
- 1 ks vajce
- Na potretie cesta:
- 1 ks vajce
- Na plnku:
- 100 g smotana kyslá
- 100 g bryndza
- 100 g nasekané oškvarky
- 3 plátky slanina prerastená
- čerstvý nasekaný kôpor
Postup:
Cesto: Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise premiešame všetky suché prísady (ak používame sušené droždie, pridáme ho v tomto kroku), potom pridáme kvások a zvyšné prísady a hnetačom vypracujeme kompaktné hladké cesto. Poprášime ho bezlepkovou múkou, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
Kým cesto na bryndzový osúch kysne, pripravíme si plnku. Na ňu jednoducho zmiešame bryndzu a smotanu, kým nebudú hladké a nasekáme si oškvarky a slaninu na drobné kúsky.
Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na vymastenom a pomúčenom okrúhlom plechu ( s priemerom 22 cm), okraje cesta necháme minimálne o 1 cm vyššie. Do vytvorenej priehlbiny nanesieme bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme ju oškvarkami a slaninkou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme osúch piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-25 minút.
Upečený osúch necháme mierne vychladnúť a posypeme čerstvým nasekaným kôprom.
Pridal(a): NovalimSK