pridané 15.4.2024 o 11:39 prečítané 240x

Bryndzový osúch s oškvarkami bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Blíži sa čas grilovačiek a k nim sa vždy hodia domáce chlebíky alebo osúchy. Aj my máme pre vás dnes jeden skvelý tip na domáci bryndzový osúch s oškvarkami. Samozrejme bez lepku. Z našej bezlepkovej tmavej múky Promix T si pripravíte cesto veľmi jednoducho. Určite nezabudnite aj na voňavý kôpor, ktorým osúch posypete. Dobrú chuť.

Suroviny:

  • Cesto:
  • 250 g Promix T múka bezgluténová tmavá
  • 250 ml mlieko
  • 10 g čerstvé (alebo 1/2 balíčka sušeného) droždie
  • 1/2 ČL cukor kryštálový
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 ks vajce
  • Na potretie cesta:
  • 1 ks vajce
  • Na plnku:
  • 100 g smotana kyslá
  • 100 g bryndza
  • 100 g nasekané oškvarky
  • 3 plátky slanina prerastená
  • čerstvý nasekaný kôpor

Postup:

Cesto: Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise premiešame všetky suché prísady (ak používame sušené droždie, pridáme ho v tomto kroku), potom pridáme kvások a zvyšné prísady a hnetačom vypracujeme kompaktné hladké cesto. Poprášime ho bezlepkovou múkou, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.

Kým cesto na bryndzový osúch kysne, pripravíme si plnku. Na ňu jednoducho zmiešame bryndzu a smotanu, kým nebudú hladké a nasekáme si oškvarky a slaninu na drobné kúsky.

Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na vymastenom a pomúčenom okrúhlom plechu ( s priemerom 22 cm), okraje cesta necháme minimálne o 1 cm vyššie. Do vytvorenej priehlbiny nanesieme bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme ju oškvarkami a slaninkou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme osúch piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-25 minút.

Upečený osúch necháme mierne vychladnúť a posypeme čerstvým nasekaným kôprom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.