Bezlepkový slaný koláč s bryndzou a cuketou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bryndza - náš slovenský poklad - nás nikdy neomrzí, ani v bezlepkovom varení a pečení. Dnes sme si vyskúšali pripraviť slaný koláč bez lepku z lístkového cesta a bryndzovou plnkou. Na sviežosti mu pridala mladá cuketka a čerstvé lístky tymiánu ho dokonalo prevoňali. Ešte ani nestihol vychladnúť a už bol preč.
Suroviny:
- Na bezlepkové lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na pomúčenie papiera a dosky
- 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
- 125 g masla
- štipku soli
- Na náplň:
- 125 g bryndze
- 1 PL kyslej smotany
- 1 PL nasekaných čerstvých lístkov tymiánu
- 1 malá cuketa
- 1 žĺtok na potretie
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Najprv si pripravíme cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať (lyžicou najprv preto, lebo ruky by maslo a tvaroh zohriali a my ich potrebujeme studené). Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Bezlepkové lístkové cesto by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
Z vychladnutého cesta odoberieme asi jednu tretinu a odložíme naspäť do chladničky. Zvyšné dve tretiny cesta si vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie posypanom múkou na veľkosť menšej zapekacej misy alebo plechu v tvare štvorca prípadne obdĺžnika. Papier s cestom potom do misy preložíme a prstami pozatláčame ku okrajom.
Bryndzu rozmiešame so smotanou a tymiánovými lístkami a podľa chuti jemne osolíme a okoreníme. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto. Cuketu umyjeme a aj so šupkou na strúhadle nakrájame na tenké prúžky. Tie husto vedľa seba poukladáme na bryndzovú plnku. Nakoniec vyberieme z chladničky zvyšnú tretinu cesta, rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 0,5 cm a radielkom krájame pásiky o dĺžke a šírke zapekacej misy. Pásiky z cesta potom poukladáme poprepletané jeden cez druhý na povrch koláča a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme približne 25 minút, kým je povrch koláča chrumkavý a zlatisto sfarbený. Upečený necháme trošku vychladnúť. Podávame teplý, no rovnako dobre chutí aj studený. Nezjedený skladujeme v chlade, prípadne zamrazíme.
Pridal(a): NovalimSK