pridané 1.2.2023 o 14:28 prečítané 245x

Bezlepkové slané tyčinky so smotanou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Ak ste viac fanúšikom slaného ako sladkého pečenia, potešíme vás naším dnešným receptom. Bezlepkové slané tyčinky so smotanou sme pripravili z našej univerzálnej bezlepkovej múky Promix UNI. Do cesta sme pridali kyslú smotanu, ktorá mu dodala vláčnosť a mäkkosť. Posypané nastrúhaným syrom alebo rascou chutili naozaj fantasticky. K vínku, kávičke alebo len tak na cestu do ruky určite budú chutiť aj vám.

Suroviny:

  • 150 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 2 zarovnané ČL soli
  • 3 PL kyslej smotany
  • 125 g masla
  • Na dokončenie:
  • 1 vajce na potretie
  • Postrúhaný syr typu eidam na posypanie
  • Rasca na posypanie

Postup:

V mise zmiešame preosiatu múku so soľou, kyslou smotanou a maslom (maslo by nemalo byť príliš teplé - zohreje sa pri ručnom miesení). Priamo v mise alebo na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme ručne hladké cesto, sformujeme ho do gule a zabalíme do potravinovej fólie. Uložíme do chladničky a necháme chladiť aspoň hodinu (ideálne však cez noc).
Vychladené a odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm a radielkom vykrajujeme tyčinky dlhé približne 6 a široké asi 3 cm. Ukladáme ich na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, polovicu posypeme postrúhaným syrom a druhú polovicu rascou.
Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme približne 15-20 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť. Tyčinky skladujeme v mikroténovom sáčku na suchom mieste.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.