Bezlepkové pizzové mafiny
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Zapojte dnes do pečenia aj svoje deti a pripravte si chutné bezlepkové pizzové mafiny. Do ruky, ako stvorené na desiatu alebo na výlet. A s našími bezlepkovými múkami určenými na kysnuté cesto sa vám určite podaria. Tak poďme na to.
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky Promix Alfa (prípadne Beta)
- 150 ml vody
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- Na plnku:
- 50 g šunky
- 50 g slaniny
- 1 cibuľa
- trochu oleja
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra
- 1 veľká mäsitá rajčina
- 2 ČL pizzového korenia
- 1 ČL soli
Postup:
Vo vlažnej vode rozpustíme droždie a cukor, rozmiešame a necháme trochu podyksnúť. Medzitým dáme do misy bezlepkovú múku Promix Alfa (alebo Beta), soľ, vajce a olej. Potom pridáme kvások a pomocou hnetača miesime asi 10 minút cesto. Prikryté fóliou ho potom necháme pri izbovej teplote asi pol hodinu podkysnúť.
Medzitým si na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, šunku a slaninu. Potom pridáme na kocky nakrájanú paradajku, krátko orestujeme a necháme zmes vychladnúť. Vychladnutú ochutíme soľou a pizzovým korením.
Vykysnuté cesto roztlačíme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Posypeme ho postrúhaným syrom, na to nanesieme a rozvrstvíme pripravenú zmes z cibule a údenín. Preložíme na tretiny ako list do obálky a nakrájame na šesť rovnakých kúskov.
Každý z nich uzavrieme tak, aby ostala plnka vo vnútri a vložíme ho do formy na veľké maffiny vystlanej papierovými košíčkami na mafiny (ak takú nemáme, cesto rozdelíme na 12 ks a použijeme klasickú formu na 12 mafinov).
Takto pripravené pizzové mafiny potrieme na povrchu olivovým olejom a necháme ich ešte asi pol hodinu prikryté fóliou podkysnúť.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Podkysnuté pizzové mafiny v nej potom pečieme asi 25 minút do zlatohneda. Po dopečení ich postriekame vodou z rozprašovača a necháme ich vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé. Ak ich nestihnete zjesť, odporúčame ich dať do mrazničky.
Pridal(a): NovalimSK