Zelerové tarte-tatin
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Fantasticky zdravé a lacné, tzv.prevrátené tortičky. Vhodné aj ako ľahké predjedlo.
Suroviny:
- 1 balenie lístkového cesta bez lepku (pozri na blogu)
- 1/4 menšieho zeleru
- 50 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 40 g syra (typu Encián, alebo Hermelín)
- 1 vajce
- soľ a korenie
- 1/2 uhorky
Postup:
Rúru predhrej na 180°C.
V miske zmiešaj maslo s nasekanou pažítkou, pretlačený cesnak, korenie, soľ a troška citrónovej šťavy. Dobre vymiešaj a namasť ním 4 samostatné formičky na pečenie.
Zeler nakrájaj na plátky hrubé 2 mm a vykroj z nich kolieska. Priemer koliesok sa musí rovnať polovici priemeru formičky na pečenie. Kolieska blanšíruj minútku vo vriacej, osolenej vode. Potom ich sceď, ponor do ľadovej vody, znova sceď a osuš kuchynskou, papierovou utierkou. Kolieska potom kaskádovite ulož do vymastených formičiek a na vrch ulož plátky syra.
Kto to bez mäsa nevie, nech na syr uloží aj plátok šunky.
Z lístkového cesta vykroj kolieska s priemerom formičiek. Ulož ich na syr a potri rozšľahnutým vajcom.
Tortičky peč 8-10 minút pri 180°C, do zlatista.
Po upečení ich okamžite prelož hore dnom na taniere a tortičky z foriem vyklop.
Podávaj s čerstvou uhorkou, alebo jemným šalátom.
Pridal(a): Zuzana215