pridané 25.3.2024 o 09:41 prečítané 274x

Bezlepkové jednohubky s bryndzovou penou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Čakáte šibačov a premýšľate, čo im ponúknete? Dnes vám prinášame práve taký recept, ktorý sa vám bude hodiť na veľkonočný pondelok. Je zo série receptov z domáceho lístkového cesta bez lepku - ak si z neho pripravíte viacnásobnú dávku, môžete mať poľahky pripravené kompletné pohostenie pre šibačov. Ponúknite tieto bezlepkové jednohubky s bryndzovou penou na sviatočnom stole a budete za hviezdu.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • Na lístkové cesto:
  • 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 125 g studeného masla
  • 125 g krémového tvarohu
  • Štipka soli
  • Na bryndzovú penu:
  • 250 g bryndze
  • 100 g masla
  • ½-1 ČL mletej červenej sladkej papriky
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Soľ podľa chuti
  • Na dokončenie:
  • Nasekaná pažítka
  • Reťkovky
  • Vajce na potretie cesta

Postup:

Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme z neho menšie kvetinky, kolieska alebo iné tvary podľa vlastného výberu. Ukladáme na jemne vymastený plech alebo na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 200°C vo vopred vyhriatej rúre 15-20 minút do zlatista.
Na bryndzovú penu si zmiešame všetky prísady (so soľou opatrne - bryndza je dosť slaná) a jemne prešľaháme elektrickým mixérom. Ak je pena moc hustá, môžeme pridať 1-2 PL smotany na šľahanie, nesmie byť však tekutá. Penu vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na upečené jednohubky.
Na záver ozdobíme nasekanou pažítkou a kúskami reťkovky. Skladujeme v chladničke.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.