Bezlepkové jednohubky s bryndzovou penou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Čakáte šibačov a premýšľate, čo im ponúknete? Dnes vám prinášame práve taký recept, ktorý sa vám bude hodiť na veľkonočný pondelok. Je zo série receptov z domáceho lístkového cesta bez lepku - ak si z neho pripravíte viacnásobnú dávku, môžete mať poľahky pripravené kompletné pohostenie pre šibačov. Ponúknite tieto bezlepkové jednohubky s bryndzovou penou na sviatočnom stole a budete za hviezdu.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- Na lístkové cesto:
- 125 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
- 125 g studeného masla
- 125 g krémového tvarohu
- Štipka soli
- Na bryndzovú penu:
- 250 g bryndze
- 100 g masla
- ½-1 ČL mletej červenej sladkej papriky
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Soľ podľa chuti
- Na dokončenie:
- Nasekaná pažítka
- Reťkovky
- Vajce na potretie cesta
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme z neho menšie kvetinky, kolieska alebo iné tvary podľa vlastného výberu. Ukladáme na jemne vymastený plech alebo na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 200°C vo vopred vyhriatej rúre 15-20 minút do zlatista.
Na bryndzovú penu si zmiešame všetky prísady (so soľou opatrne - bryndza je dosť slaná) a jemne prešľaháme elektrickým mixérom. Ak je pena moc hustá, môžeme pridať 1-2 PL smotany na šľahanie, nesmie byť však tekutá. Penu vložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na upečené jednohubky.
Na záver ozdobíme nasekanou pažítkou a kúskami reťkovky. Skladujeme v chladničke.
Pridal(a): NovalimSK