Silný vývar z pečeného hovädzieho s bezlepkovými rezancami
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
O vývaroch je známe, že vás zahrejú a dodajú potrebné minerály pre vaše zdravie a energiu. Vedeli ste ale, že taký poctivý sa varí aj 7-12 hodín? Zdá sa vám to pridlho? My sme to vyskúšali a zistili sme, že sa v podstate varí sám. A keď mäsko predtým ešte predpečiete, bude sa vám rozpadávať na jazyku. S našimi bezlepkovými rezancami bol naozaj výdatný a chutil fantasticky.
Suroviny:
- 1 kg hovädzieho na vývar (ideálne rebro z mladého býka, roštenku, atď.)
- 4 špikové kosti
- 5 mrkiev
- 3 petržleny s vňaťou
- 1 kaleráb
- Kúsok zeleru
- 1 cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 zelená paprika (nemusí byť)
- Soľ
- 5-6 guličiek čierneho celého korenia
- ¼ ČL mletej kurkumy
- ¼ ČL karí korenia
- 2 balenia Novalim Rezance bezgluténové
Postup:
Mäso umyjeme a spolu so špikovými kosťami rozložíme na stredne veľký plech. Zeleninu očitíme, umyjeme a na plech s mäsom pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu aj so spodnou vrstvou šupky, cesnak tiež so šupkou, dve mrkvy a dva petržleny, ktoré sme tak isto prekrojili na polovicu. Osolíme, podlejeme troškou vody a dáme piecť do rúry vyhriatej na 220-230 °C. Pečieme približne 30 minút. Po 10 minútach pečenia tri špiky vytiahneme a necháme dopiecť iba jeden.
Upečené mäso, zeleninu a všetky štyri špikové kosti preložíme z plechu do hrnca (ostatnú zeleninu budeme pridávať až na záver varenia). Zalejeme asi 6 litrami vody a prilejeme aj výpek z plechu. Pridáme celé čierne korenie, kurkumu, karí a jemne dosolíme. Je dôležité, aby nám polievka nezovrela, lebo by sa zakalila. Privedieme ju tesne pod bod varu a necháme na malom ohni potom variť asi 6 hodín. Ak z vývaru ubudne priveľa tekutiny, môžeme prípadne doliať trochu zovretej vody. Na posledných 30-40 minút varenia pridáme všetku zvyšnú očistenú zeleninu aj s petržlenovou vňaťou.
Bezlepkové rezance si uvaríme podľa návodu na obale. Mäso z pripraveného vývaru natrháme na menšie kúsky a pridáme do každej porcie.
Pridal(a): NovalimSK