pridané 31.3.2022 o 14:29 prečítané 612x

Rajčinová polievka s bezlepkovými krutónmi

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

ľahká

Rýchla, zasýti a chutí dospelým aj deťom. Dobrá rajčinová polievka je jedlo, ktorému len málokto povie nie. Je to ten typ polievky, ktorú uvaríte doslova do pol hodiny. K receptu na polievku vám pribalíme náš návod na tie najlepšie domáce cesnakové bezlepkové krutóny.

Suroviny:

  • 750 ml rajčinového pretlaku
  • 500 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 celé klinčeky
  • 2 menšie bobkové listy
  • 4 guľôčky čierneho korenia
  • 3 lístky čerstvej bazalky a ešte zopár na ozdobenie
  • soľ, cukor a olivový olej na dochutenie
  • Na bezlepkové cesnakové krutóny:
  • starší bezlepkový chlebík Novalim (alebo domáci bezlepkový chlebík)
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 ČL sušeného granulovaného cesnaku
  • soľ

Postup:

Najprv si do hrnca nalejeme rajčinový pretlak a rozriedime ho vodou. Do toho pridáme celú očistenú cibuľu, dva na plátky nakrájané cesnakové strúčiky, všetko uvedené korenie a dochutíme soľou. Túto polievku varíme na stredne silnom ohni asi 20 minút, aby sa tekutina dobre nasýtila vôňami a chuťami korenín.

Hotovú rajčinovú polievku ochutnáme a dochutíme v prípade potreby soľou, cukrom a troškou olivového oleja.

Podávame ju s domácimi bezlepkovými krutónmi ochutenými cesnakom alebo aj bezlepkovou tarhoňou Procel alebo niťovkami Procel. Na povrchu ju môžeme ozdobiť lístkami čerstvej bazalky alebo v retro štýle troškou nastrúhaného syra.

Na bezlepkové krutóny využijeme starší, prípadne aj obschnutý bezlepkový chlebík Novalim, alebo domáci bezlepkový chlieb. Nakrájame ho na malé kocky. V primerane veľkej miske posypeme krutóny troškou soli, asi 2 ČL lyžičkami sušeného cesnaku a dobre premiešame. Napokon krutóny polejeme trochou olivového oleja a ešte raz dobre premiešame.

Na suchej panvici ich pomaly, za občasného premiešania opekáme do chrumkava a do hneda. Krutóny môžeme opekať aj v rúre na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 5-7 minút.

Takto pripravené krutóny môžeme po vychladnutí uskladniť v plechovej alebo sklenenej uzatvárateľnej nádobe. Hodia sa výborne aj do iných druhov polievok.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.