pridané 29.5.2019 o 10:29 prečítané 1280x

Pórová polievka a cesnakové krutóny bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Keď nás prekvapia traja zmrznutí, zima nám byť nemusí. Uvarme si chutnú pórovú polievku, ktorá dobre zahreje. Pridajte do nej aj cesnakové krutóny bez lepku a o večeru máte postarané. Recept je veľmi jednoduchý a ak ste doteraz nevedeli, ako využiť starší chlebík, ktorý vám bolo ľúto vyhodiť, v tomto recepte sa naučíte, ako ho spotrebovať.

Suroviny:

  • 1 balenie Novalim chlieb svetlý,tmavý alebo Linsi
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1 väčší pór
  • 4 zemiaky
  • 1 šalotka
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 liter slepačieho alebo zeleninového vývaru(môže byť aj bujón)
  • Soľ
  • Morská soľ
  • Čerstvo namleté čierne korenie
  • Štipka mletého muškátového orecha
  • Maslo
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • Parmezán a petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle orestujeme do sklovita na jemno nakrájanú šalotku. Pridáme pór so zemiakmi a za stáleho miešania restujeme asi 3 minúty. Podlejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Prilejeme vývar, doplníme približne také isté množstvo vody, osolíme a okoreníme. Varíme na miernom ohni cca 20 minút. Medzitým si pripravíme krutóny. Chlieb nakrájame na malé kocky. V mise si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom a morskou soľou. Do zmesi vložíme kocky chleba a premiešame, aby chlieb nasiakol. Vysypeme kocky chleba na plech a pečieme do zlatista v rúre na 200°C cca 10 min. Keď sme dovarili polievku, ochutíme ju muškátovým orechom, rozmixujeme ponorným mixérom a naložíme do tanierov alebo misiek na polievku. Na vrch poukladáme krutóny, pridáme opečenú slaninu a ozdobíme hoblinami parmezánu a petržlenovou vňaťou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.