pridané 21.8.2023 o 18:14 prečítané 250x

Paradajková polievka Polievka z pečených paradajok

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Vynikajúca letná paradajková polievka, ktorú si pripravíte z pečených paradajok, sa stane vaším favoritom. Tak intenzívna chuť na slnku dozretých letných rajčín vďaka pečeniu obzvlášť vynikne. Správne dochutená bylinkami a ozdobená strúhaným parmezánom je tým najlepším prázdninovým letným jedlom.

Suroviny:

  • asi 2 kg čerstvých rajčín (môže byť aj menej)
  • 1 menšiu hlavičku cesnaku
  • 1 cibuľu
  • zopár vetvičiek rozmarínu, tymiánu a oregana
  • čerstvá bazalka na ozdobenie
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
  • strúhaný parmezán na ozdobenie
  • olivový olej
  • 1 L zeleninového vývaru

Postup:

Najprv plech na pečenie pofŕkame olivovým olejom a naukladáme naň umyté, osušené a na polovice poprekrajované rajčiny (reznou časťou nahor). Je dobré skombinovať viacero druhov rajčín, chuť polievky bude oveľa intenzívnejšia. Pridáme očistené strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu a všetko spolu premiešame, posolíme a okoreníme. Na vrch dáme vetvičky byliniek, ako napríklad čerstvý rozmarín, tymián a oregano.

Paradajky so zeleninou pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu. Kým sa paradajky pečú, pripravíme si liter zeleninového vývaru – buď z kocky alebo aak máme, použijeme mrazený vývar.

Po dopečení vyberieme z pečených paradajok bylinky. Paradajky, cesnakové strúčiky a cibuľu preložíme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich ešte horúce rozmixujeme. Pridáme zeleninový vývar, ešte chvíľu všetko premixujeme a napokon polievku dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne sušenými bylinkami.

Paradajková polievka z pečených rajčín chutí najlepšie posypaná parmezánom a ozdobená bazalkou. Môžeme k nej podávať napríklad bezlepkové krutóny z nášho bezlepkového chleba alebo s cuketovými palacinkami podľa nášho receptu.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.