Paradajková polievka Polievka z pečených paradajok
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Vynikajúca letná paradajková polievka, ktorú si pripravíte z pečených paradajok, sa stane vaším favoritom. Tak intenzívna chuť na slnku dozretých letných rajčín vďaka pečeniu obzvlášť vynikne. Správne dochutená bylinkami a ozdobená strúhaným parmezánom je tým najlepším prázdninovým letným jedlom.
Suroviny:
- asi 2 kg čerstvých rajčín (môže byť aj menej)
- 1 menšiu hlavičku cesnaku
- 1 cibuľu
- zopár vetvičiek rozmarínu, tymiánu a oregana
- čerstvá bazalka na ozdobenie
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- strúhaný parmezán na ozdobenie
- olivový olej
- 1 L zeleninového vývaru
Postup:
Najprv plech na pečenie pofŕkame olivovým olejom a naukladáme naň umyté, osušené a na polovice poprekrajované rajčiny (reznou časťou nahor). Je dobré skombinovať viacero druhov rajčín, chuť polievky bude oveľa intenzívnejšia. Pridáme očistené strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu a všetko spolu premiešame, posolíme a okoreníme. Na vrch dáme vetvičky byliniek, ako napríklad čerstvý rozmarín, tymián a oregano.
Paradajky so zeleninou pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu. Kým sa paradajky pečú, pripravíme si liter zeleninového vývaru – buď z kocky alebo aak máme, použijeme mrazený vývar.
Po dopečení vyberieme z pečených paradajok bylinky. Paradajky, cesnakové strúčiky a cibuľu preložíme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich ešte horúce rozmixujeme. Pridáme zeleninový vývar, ešte chvíľu všetko premixujeme a napokon polievku dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne sušenými bylinkami.
Paradajková polievka z pečených rajčín chutí najlepšie posypaná parmezánom a ozdobená bazalkou. Môžeme k nej podávať napríklad bezlepkové krutóny z nášho bezlepkového chleba alebo s cuketovými palacinkami podľa nášho receptu.
Pridal(a): NovalimSK