pridané 27.6.2023 o 14:08 prečítané 212x

Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu pustiť.

Suroviny:

  • Potrebujeme:
  • 1 zväzok zelenej špargle (asi 15 stoniek)
  • ⅓ póru
  • 1 zemiak
  • 1 petržlen
  • 2 hrste mrazeného hrášku
  • Trochu nasekanej pažítky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • ¼ ČL mletej rasce
  • Muškátový oriešok
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL medu
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Na krutóny:
  • 1 balenie Novalim chlieb bezgluténový svetlý
  • asi 100 ml olivového oleja
  • 2 PL postrúhaného parmezánu
  • Soľ podľa chuti
  • Na dokončenie:
  • Vajíčka uvarené na hniličku
  • Do chrumkava opečené plátky slaninky

Postup:

Postup:
Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom - polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme si rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Podávame s parmezánovými krutónmi bez lepku.




Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.