Jarná špargľová polievka s parmezánovými krutónmi bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Jarná špargľová polievka je výborné sezónne jedlo, ktoré treba určite vyskúšať. Pripravte si ju napríklad na víkend, výborne chutí doplnená o bezlepkové krutóny, ktoré sme si pripravili z nášho bezgluténového chleba svetlého. Poďme sa teda do toho spolu pustiť.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 1 zväzok zelenej špargle (asi 15 stoniek)
- ⅓ póru
- 1 zemiak
- 1 petržlen
- 2 hrste mrazeného hrášku
- Trochu nasekanej pažítky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- ¼ ČL mletej rasce
- Muškátový oriešok
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL medu
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Na krutóny:
- 1 balenie Novalim chlieb bezgluténový svetlý
- asi 100 ml olivového oleja
- 2 PL postrúhaného parmezánu
- Soľ podľa chuti
- Na dokončenie:
- Vajíčka uvarené na hniličku
- Do chrumkava opečené plátky slaninky
Postup:
Postup:
Zo špargle odrežeme drevnaté konce stoniek a len od polovice dolu ošúpeme škrabkou. Odrežeme hlávky a tie odložíme na bok. Zvyšnú špargľu nakrájame na malé kúsky. Umytý pór, pažítku, očistený petržlen a zemiak nakrájame nadrobno.
V hrnci roztopíme maslo a minútku na ňom orestujeme pór spolu s rascou. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a pažítku a opäť minútku restujeme za stáleho miešania. Pridáme všetku ostatnú zeleninu aj s hráškom, dobre premiešame a zalejeme asi 1,5 litrom vriacej vody z kanvice (urýchli to proces varenia). Varíme asi 20-25 minút, kým všetka zelenina zmäkne.
Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme citrónovou šťavou, štipkou mletého muškátového orieška, soľou a medom (áno medom - polievke dodá tú správnu vyváženú chuť).
Bezlepkový svetlý chlebík si nakrájame na malé kocky a v mise premiešame s olivovým olejom, ktorý sme si rozmixovali s postrúhaným parmezánom. Poukladáme na plech vystlaný s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 10 minút, kým je chlebík zlatavý a chrumkavý.
Odloženú špargľu opečieme teraz na rozpálenom olivovom oleji, osolíme a okoreníme. Polievku nalejeme do misiek, pridáme uvarené vajíčko, opečenú slaninku a restovanú špargľu. Podávame s parmezánovými krutónmi bez lepku.
Pridal(a): NovalimSK