Brokolicová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na nový rok o slepačí krok. Poďme si dnes spolu uvariť polievku. Brokolicová polievka dobre padne, zahreje, zasýti a bude príjemnou zmenou v jedálničku po všetkých tých sviatočných dobrotách. Nič proti koláčikom, šalátom a vysmážaným mäsám, ale to už máme za sebou a asi sa nám všetkým žiada trochu odľahčenia. A práve táto brokolicová polievka nám v tom môže pomôcť.
Suroviny:
- 1 brokolica
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- Olivový olej
- 1 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
- Muškátový orech
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Parmezán
- Petržlenová vňať na ozdobu
- Na krutóny:
- 1 balenie Novalim chlieb LINSI
- 1 strúčik cesnaku
- Olivový olej
- Soľ
Postup:
Brokolicu umyjeme a nakrájame na malé ružičky, zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme brokolicu so zemiakmi a dve minútky restujeme. Zalejeme vývarom, prípadne prilejeme ešte trochu vody, aby bola zelenina zaliata povrch. Osolíme a okoreníme, a keď vývar zovrie, povaríme asi 15 minút na menšom plameni. Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme štipkou mletého muškátového orecha.
Pripravíme si krutóny. Chlieb Linsi nakrájame na malé kocky. V miske si zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak a trocha soli. Pridáme chlieb a premiešame so zmesou. Rozložíme na plech a pečieme v rúre na 190°C asi 10 minút. Rozmixovanú polievku podávame posypanú parmezánovými hoblinami, s krutónmi a ozdobenú petržlenovou vňaťou.
Pridal(a): NovalimSK