pridané 31.10.2012 o 21:19 prečítané 2731x
Slivkový lekvár
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
slivkový lekvár
Suroviny:
- Na 3 fľaštičky
- 2kg bystrických sliviek
- 150 – 200 g kryš. cukru
Postup:
2 kg čerstvých bystrických sliviek pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do veľkého hrnca a postupne odparujeme. Varíme na miernom ohni, kým sa masa nezmenší o polovicu, Priebežne miešame. Pridáme kryšt, cukor každý podľa potreby. ( cca 150 g –podľa chuti). Potom naberieme na teflónovú panvicu 3 naberačky hmoty a postupne necháme odparovať až kým hmota ešte viac nezhustne. Poháre naplníme horúcim lekvárom až po povrch. Hneď ich uzatvoríme a obrátime viečkom nadol, aby sa dosterilizovalo viečko.Asi po 20 min. poháre obrátime do normálnej polohy a obsah necháme samovoľne vychladnúť. Viečko musí byť pritom dokonale uzatvorené.
Pridal(a): lucika079