Domáci hustý jahodový sirup
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Stvorený nielen na letné prázdniny
Suroviny:
- 2 kg jahody
- 2,5 l vody
- 1 ks Želírka Liana 2:1
- 1 ks Kyselina citrónová Liana 20 g
- štipka Kyselina sorbová Liana
- 3 kg cukor trstinový alebo biely
Postup:
1. Umyté jahody nasekáme alebo len mierne pomixujeme a dáme do hrnca s vodou a kyselinou citrónovou prevariť.
2. Následne prepasírujeme cez sitko. Vznikne nám asi 3,5 l šťavy. Dáme do hrnca variť spolu s Želírkou a 2 lyžicami cukru. Privedieme k varu a vsypeme zvyšok cukru, ktorý miešaním necháme rozpustiť.
3. Nakoniec pridáme štipku Kyseliny sorbovej Liana.
4. Nalejeme do čistých najlepšie sklenených fliaš, uzavrieme.
5. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Želírka Liana obsahuje pektín z ovocia ako jablká a citrusy a tieto spôsobia zahustenie sirupu.
Podobne si pripravíme sirup aj z iných druhov ovocia.
Kyselina citrónová slúži aj ako konzervant, ale tiež zvýrazňuje farbu vášho sirupu.
Kyselina sorbová sa dodáva pre prípad, aby sa vaše domáce zaváraniny naozaj nepokazili plesňami.
Pridal(a): Michaela66