pridané 9.10.2018 o 15:14 prečítané 8399x

Domáci hustý jahodový sirup

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 3
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká

Stvorený nielen na letné prázdniny

Suroviny:

  • 2 kg jahody
  • 2,5 l vody
  • 1 ks Želírka Liana 2:1
  • 1 ks Kyselina citrónová Liana 20 g
  • štipka Kyselina sorbová Liana
  • 3 kg cukor trstinový alebo biely

Postup:

1. Umyté jahody nasekáme alebo len mierne pomixujeme a dáme do hrnca s vodou a kyselinou citrónovou prevariť.
2. Následne prepasírujeme cez sitko. Vznikne nám asi 3,5 l šťavy. Dáme do hrnca variť spolu s Želírkou a 2 lyžicami cukru. Privedieme k varu a vsypeme zvyšok cukru, ktorý miešaním necháme rozpustiť.
3. Nakoniec pridáme štipku Kyseliny sorbovej Liana.
4. Nalejeme do čistých najlepšie sklenených fliaš, uzavrieme.
5. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Želírka Liana obsahuje pektín z ovocia ako jablká a citrusy a tieto spôsobia zahustenie sirupu.
Podobne si pripravíme sirup aj z iných druhov ovocia.
Kyselina citrónová slúži aj ako konzervant, ale tiež zvýrazňuje farbu vášho sirupu.
Kyselina sorbová sa dodáva pre prípad, aby sa vaše domáce zaváraniny naozaj nepokazili plesňami.

Pridal(a): Michaela66

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.