Šišky s jahodovou penou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Výborné šišky vhodné ku kávičke alebo mlieku
Suroviny:
- 250 g zelená Jizerka
- 250 g Mix B
- 3 dcl mlieko
- 2 PL xylitol (40-5O g práškový cukor )
- 2 ks vajcia
- 2 ks žĺtky
- 1 kocka droždie
- 4 PL olej
- 3-4 Pl rumu
- soľ
Postup:
Z droždia, tretiny vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások. Prelejeme do väčšej misy ,pridáme zvyšné mlieko, vajcia, žĺtka, cukor a metličkou dobre vyšľaháme. Potom pridáme rum, olej, zase pomiešame a po troške prisýpame preosiatu múku, do ktorej sme pridali štipku soli. Niekedy je treba aj trošku viac múky ako 1/2 kg, takže pridáme podľa potreby, aby sme dostali vláčne cesto. Toto necháme prikryté utierkou na teplom mieste kysnúť cca 30 minút. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.
Rozvaľkáme na plát hrubý cca 2 cm a vykrajujeme z neho vopred pomúčeným pohárikom kolieska s priemerom 4-6 cm, komu ako vyhovuje. Tieto necháme ešte asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Na vysokej panvici rozpálime olej, ktorým nešetríme, šišky musia plávať v oleji a z oboch strán ich vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou, nie tou ktorá bola na doske. Pred vhodením do oleja spravíme prstom dierku .Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
Pridal(a): DanaDianka