Bezlepkové šúľance so strúhankou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové šúľance máme veľmi radi. Sú pripravené z chutného bezlepkového zemiakového cesta a najmä – sú raz dva hotové. A potom je už na vás, s akou posýpkou si ich pripravíte. Makovou, orechovou, grankovou alebo ako sme to spravili my – so strúhankovou s cukrom. Ak si teraz uvaríte zemiaky v šupke, môžete mať už čoskoro chutný obed či večeru.
Suroviny:
- 600 g v šupke uvarených zemiakov
- 200 g bezlepkovej krupice Novalim
- 1 väčšie vajce
- pol lyžičky soli
- 30 g masla (alebo rastlinného tuku)
- Na posýpku:
- 100 g bezlepkovej strúhanky Novalim
- práškový cukor podľa chuti (asi 100-150 g)
- maslo alebo rastlinný tuk na polievanie (asi 100 g)
Postup:
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme bezlepkovú krupicu Novalim, vajce, mäkké maslo alebo tuk, soľ a vypracujeme cesto.
Cesto rozdelíme na menšie kúsky (aby sa nám ľahšie pracovalo) a na pomúčenej doske z kúskov cesta vyšúľame pásy o hrúbke asi 1.5 cm. Nakrájame ich na menšie kúsky (asi 2 cm) a tie potom dlaňou vyšúľame na šúľance.
Súľance varíme v osolenej vriacej vode, pokým nevyplávajú na hladinu. Uvarené šúľance vyberieme z vody pomocou cedidla, necháme ich odkvapkať.
Na posýpku najprv opražíme bezlepkovú strúhanku Novalim na suchej panvici. Strúhanku a práškový cukor premiešame a touto zmesou posypeme uvarené šúľance. Pred podávaním ich ešte polejeme roztopeným maslom alebo rastlinným tukom.
Pridal(a): NovalimSK