Bezlepkové lokše s makom a slivkovým lekvárom
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Ako sa vraví - domáce sú domáce. Aj lokše. Chcete mať aj vy možnosť pripraviť si zemiakové domáce lokše a bez lepku? Máme pre vás riešenie. Naša nová zmes na bezgluténové lokše v prášku vám to umožní. Stačí pridať vodu, zmiešať a môžete vaľkať. Jednoduchá príprava a zemiaková chuť vás ihneď očaria. Fantázii pri plnení lokší sa medze nekladú. My sme ich naplnili klasikou - makom a slivkovým lekvárom.
Suroviny:
- 1 balenie Novalim Lokše bezgluténové v prášku
- Trochu Promix UNI na pomúčenie dosky
- Rastlinný olej na opekanie
- 200 g mletého maku
- 50 g práškového cukru
- Slivkový lekvár
Postup:
Do väčšej misy vsypeme zmes na bezlepkové lokše. Postupujeme podľa návodu na obale a pridáme vodu. Najprv v mise vareškou premiešame a keď je cesto už kompaktné, prenesieme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Pokračujeme v ručnom miesení, až kým vznikne hladké, na povrchu nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých dielov a z každého vytvarujeme malý bochník. Postupne každý zvlášť rozvaľkáme na približný tvar kruhu s priemerom asi 20-25 cm. Na plytkej panvici si rozpálime oheň, potom stiahneme teplotu a po jednej pomaly opekáme lokše dozlatista z každej strany, kým sa vytvoria bubliny. Panvicu opätovne potierame troškou oleja pred každou ďalšou lokšou. Hotové lokše pofŕkame vlažnou vodou, aby si udržali vláčnosť.
Pomletý mak zmiešame s cukrom. Ešte teplé lokše natierame najprv slivkovým lekvárom, posypeme makom a zrolujeme. Povrch môžeme ešte poprášiť opäť makom a cukrom.
Pridal(a): NovalimSK