Bezlepkové krupicové guľky s čučoriedkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Slivkové gule poznáte asi všetci. Skúsili ste však už bezlepkové krupicové guľky s čučoriedkami? Sú neodolateľné dobré a určite sa vám nezunujú, pretože čučoriedky môžete nahradiť iným ovocím a máte zmenu. Ako posýpku sme použili ľanový šrot, ktorý celému jedlu dodá vlákninu. Fantázii sa medze nekladú, guľky chutia výborne aj s mletými orechmi alebo makom, prípadne s opraženou bezlepkovou strúhankou Novalim.
Suroviny:
- Na guľky:
- 180 g bezgluténová krupica Novalim
- 500 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- Čučoriedky
- Na posýpku:
- 100 g ľanový šrot Novalim (alebo bezgluténová strúhanka Novalim)
- Kúsok masla
- 2-3 PL krupicového cukru
Postup:
V hrnci rozohrejeme mlieko s citrónovou kôrou, primiešame krupicu a za stáleho miešania varíme, až kým nevznikne hustá kaša. Necháme vychladnúť, a potom zapracujeme vajce. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré plníme čučoriedkami. Cesto je dosť lepivé, takže si ruky poprášime trochou krupice. Vložíme ich do vriacej, trošku osolenej vody a varíme na miernom ohni približne 5- 10 minút, kým nevyplávajú na povrch . Uvarené ich vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Posýpku si pripravíme tak, že na rozohriatom masle opražíme ľanový šrot s cukrom. Na ozdobu pridáme zopár čerstvých čučoriedok.
Pridal(a): NovalimSK